Naar inhoud
  • home
  • Gemeentediensten
  • Brandweer

Brandweer en ambulance

Brandweer

In 1874 werd de vrijwillige brandweer in Leopoldsburg opgericht De brandweer telt meer dan 60 actieve leden. 2 brandweermannen zijn beroeps, alle anderen blussen vrijwillig. Samen staan zij in voor de gemeenten Leopoldsburg, Ham en Hechtel-Eksel. In cijfers uitgedrukt zijn dit: 34.600 inwoners en 18.565 ha. (waarvan 5.300 ha. militair domein).

Om de dienst te verzekeren wordt gewerkt met 3 pelotons van ongeveer 15 personen. Een peloton wordt opgeroepen voor het dagdagelijkse werk. Tot het dagdagelijkse werk behoort onder andere: reinigen wegdek na ongeval of verlies van lading bijstand bij milieuvervuiling ongevallen met geknelden schoorsteenbranden beperkte bos- en heidebranden personen die vastzitten in een lift …. Je kan stellen dat dit ongeveer 80% van het takenpakket van de brandweer is. Kleine, niet dringende zaken worden opgelost door een werksectie (ieder peloton is ingedeeld in twee werksecties van +/- 8 personen). Voor grotere calamiteiten zoals woningbranden, industriebranden, boerderijbranden, uitgestrekte bos- en heidebranden wordt gans het korps gealarmeerd. In brandweertaal noemt dit een ‘’Groepscall’. Op jaarbasis schommelt het aantal groepscalls tussen de 15 tot 20 oproepen. Tevens zijn we hulpgevend korps voor : de industriezone Tessenderlo – Beringen – Ham de nucleaire regio rond Mol en Dessel de brandweerregio Noord-Limburg (regio beschermd door de korpsen Lommel – Bree – Leopoldsburg).

De brandweerdienst heeft ook een belangrijke rol in preventie: risicobeperking bij industriële activiteiten preventiebezoeken ter plaatse brandpreventie thuis: neem contact met de brandweerdienst en raadpleeg de informatie die regelmatig verschijnt in het gemeentelijk infoblad. Het toepassen van deze preventietips kan je veel ellende besparen.