“Wij willen rookvrij spelen en sporten!”

Spelende kinderen en roken gaan niet samen. En sportende kinderen en roken evenmin! Toch wordt er nog gerookt op plaatsen waar veel kinderen aanwezig zijn.

Nu de lente voor de deur staat, kunnen kinderen binnenkort eindelijk weer buiten spelen en ravotten.

Met een nieuwe campagne wil Generatie Rookvrij speelterreinen, sportclubs en jeugdbewegingen aanmoedigen om meer rookvrije omgevingen te creëren. Want kinderen hebben het recht om in een gezonde omgeving te ravotten en te sporten. 

Zien roken, doet roken

Kinderen kopiëren gedrag, ook rookgedrag. Als kinderen volwassenen zien roken, dan wekt dat de indruk dat roken normaal is en aangenaam is en dat roken een onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Zien roken, doet roken.

Kinderen leven zich uit in speeltuinen, sportclubs en jeugdbewegingen. Rokers die op deze plaatsen komen, kunnen kinderen het goede voorbeeld geven door er niet te roken of uit het zicht roken, als het echt moet! Door kinderen een andere norm rond roken aan te leren, zullen zij minder geneigd zijn om later zélf een sigaret op te steken.

Roken en ravotten gaan niet samen

Pepijn, 11 jaar: "Wie maakt er nu graag een zandkasteel met een sigarettenpeuk in?”. Niet roken langs het voetbalveld, de speeltuin of andere plaatsen waar kinderen aanwezig zijn, is essentieel om kinderen op een gezonde manier te laten opgroeien. Bovendien bied je kinderen een veilige omgeving waar rekening gehouden wordt met elkaar. 

Stilstaan bij je rookverslaving

Magali, 10 jaar: "Roken dat is niet gezond. Mijn papa rookt en ik wil hem daardoor niet kwijtgeraken. Je kan er kanker van krijgen”. Rookvrije omgevingen zijn voordelig voor iedereen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor rokers. Rookvrije omgevingen zorgen er ook voor dat mensen die proberen te stoppen met roken niet in de verleiding worden gebracht om er toch ééntje op te steken. 

Recht op gezonde, rookvrije omgevingen

Kinderen hebben het recht om te ravotten en te sporten in een gezonde omgeving. Rookvrije speeltuinen, sportterreinen en jeugdbewegingen zijn hier een essentieel onderdeel van. Er bestaat al een groot draagvlak bij het brede publiek - ook bij rokers, ja! – om niet te roken in buitenomgevingen waar kinderen bij zijn.

Gemeente Leopoldsburg heeft sinds 2019 haar gemeentelijke speel- en sportterreinen rookvrij gemaakt, ook de publieksingangen van gemeentelijke gebouwen zijn voorzien van een rookvrije zone. 

Wil jij met je organisatie of als individu ook je steentje bijdragen. Neem dan een kijkje op www.generatierookvrij.be of neem contact op met de Welzijnsraad Leopoldsburg, tel. 011 34 92 10 of ben.colaers@ocmwleopoldsburg.be.

Gepubliceerd op maandag 1 maart 2021 8.46 u.