Aantal besmettingen in Leopoldsburg blijft stijgen

Net zoals in gans het land en in gans Europa blijft het aantal coronabesmettingen snel stijgen in Leopoldsburg. Gelukkig blijven we (voorlopig?) gespaard van grotere uitbraken in een school, in een instelling of een andere collectiviteit.

In alle wijken en in alle leeftijdscategorieën duiken er nieuwe gevallen op. We moeten niet ongerust maar zeker waakzaam zijn!

Opvolging

Tot op heden hebben we de situatie onder controle. Wij staan in nauw contact met onze huisartsen en met het medische team van de eerstelijnszone om de ernst van de situatie op elk moment te kunnen inschatten.

De mensen bij wie een coronabesmetting vastgesteld is, worden strikt opgevolgd door onze sociale dienst. Ze worden rechtstreeks door ons gecontacteerd en geïnformeerd over de quarantainemaatregelen waaraan ze zich moeten houden. Indien ze hierbij hulp nodig hebben, wordt dit door de sociale dienst geregeld.

Waar raak je besmet?

Uit een analyse van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat de besmettingen zich vooral voordoen op volgende plaatsen (in volgorde van belangrijkheid):

  1. Binnen families
  2. Op het werk
  3. Onderwijs en verenigingsleven (sport, jeugd…)

Dat toont nog maar eens aan dat je overal goed moet opletten, ook in familieverband! Ook bij familieleden die niet tot je gezinsbubbel horen, moet je de nodige maatregelen opvolgen.

Voorzichtig blijven

We vragen daarom nog eens met aandrang om te denken aan de kwetsbare mensen in je omgeving. Het is meer dan ooit belangrijk om de 6 gouden regels goed op te volgen:

  1. Pas de hygiënemaatregelen toe.
  2. Beperk het aantal nauwe sociale contacten.
  3. Hou 1,5 meter afstand van andere personen. Kan je geen 1,5 meter afstand houden? Draag dan een mondmasker.
  4. Spreek buiten af. Kan je niet buiten afspreken ? Verlucht goed: zet het raam open.
  5. Let extra op bij kwetsbare mensen.
  6. Volg steeds de richtlijnen voor de georganiseerde activiteiten.

Het coronavirus is niemands schuld, maar het bestrijden ervan is wel de verantwoordelijkheid van ons allemaal!

Gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2020 14 u.