Academie beeldende kunsten exposeert in het CC

Van 12 tot en met 26 maart exposeren de leerlingen van de afdeling Leopoldsburg van de academie voor beeldende kunsten in het cultuurcentrum van Leopoldsburg. 235 leerlingen tussen 6 en 18 jaar laten hier hun werk zien. Ze zijn al sinds september bezig met de voorbereiding van deze tentoonstelling.

Het moeilijkste aan deze expo is het veelvoud aan mooie werken een mooie plaats geven en er een mooi geheel van maken. De kinderen hebben er immers hard aan gewerkt en zijn heel trots op hun werken. Ze staan te popelen om deze aan hun ouders en grootouders te tonen. Leerkrachten Stefanie en Geertje kregen de moeilijke opdracht om de expo vorm te geven.

Mezenkastjes

Dit jaar is er ook iets nieuws: in samenwerking met de milieuraad hebben de oudere leerlingen (12-18 jaar) mezenkastjes ter beschikking gekregen om artistiek te verfraaien met een brandpen. Deze kastjes dienen om koolmeesjes aan te trekken die verzot zijn op processierupsen, waardoor die populatie op natuurlijke wijze teruggedrongen wordt. Dit was niet eenvoudig. Het hout is namelijk niet glad, waardoor de leerlingen geen rechte lijnen konden maken en de nerven in hun ontwerp moesten betrekken. Ze mochten ook geen felle kleuren gebruiken omdat de kastjes moeten opgaan in de natuur en omdat felle kleuren de vogels zouden afschrikken. Bovendien pikken de vogels aan de kastjes en ze mogen uiteraard geen giftige verf binnenkrijgen. Daarom is er als alternatief voor de brandpen gekozen, maar dit vergt wat handigheid en is een fijn, langzaam werkje. Het feit dat de leerlingen de kastjes na de expo mee naar huis mogen nemen om thuis op te hangen, is een extra stimulans om dit goed te doen.

Voedingsbodem voor jong talent

In ons cultuurcentrum zijn twee academies actief. De academie voor beeldende kunsten is een afdeling van de academie van Heusden-Zolder. De academie voor muziek, woord en dans is een afdeling van de academie van Beringen. De samenwerking tussen de academies en het cultuurcentrum verloopt prima. Dankzij de twee florerende academies is er in Leopoldsburg een goede voedingsbodem voor jong talent. Veel van de leerlingen van de academie voor beeldende kunsten volgen namelijk ook een opleiding in de academie voor muziek, woord en dans. De academie voor beeldende kunsten startte in 2016 met 161 leerlingen, alleen van de lagere school. Intussen werd dit uitgebreid met jongeren tot 18 jaar en telt de Leopoldsburgse afdeling 235 leerlingen.

Gepubliceerd op maandag 13 maart 2023 18.07 u.