Museum van het kamp van Beverlo

In de eerste zaal worden we ondergedompeld in de sfeer van WO II door middel van foto's, documenten, affiches en zachte tijdsgebonden muziek. We zien de oorlog uitbreken, het leger vruchteloos weerstand bieden, mensenmassa's op de vlucht slaan. De situatie wordt uitzichtloos en we volgen een aantal Belgen naar Engeland. Ze vormen de Belgische Eerste Groepering die later de naam krijgt van haar bevelvoerder: Brigade Piron. We volgen het ontstaan ervan en de opleiding van de manschappen. Voorwerpen en beelden tonen de landing aan de Normandische kust en de triomftocht langsheen Franse dorpen en steden, de intocht in België en de langverwachte deelname aan de bevrijding van Brussel. Vanuit de hoofdstad zien we hoe de brigade haar volgende opdracht uitvoert: de opmars naar en het ontzetten van het Kamp van Beverlo.

De centrale zaal voert ons naar Leopoldsburg in september 1944. We vinden er de Duitsers wanhopig strijdend voor zelfbehoud, het drama van de treurgracht en uiteindelijk de intocht van de Engelsen onmiddellijk gevolgd door de Brigade Piron. In de cinemazaal zien en horen we getuigenissen van manschappen maar ook van gewone burgers die alles van dichtbij hebben meegemaakt.

De naoorlogse periode komt aan bod in de derde zaal, nagenoeg volledig ingericht door de 1ste Gemechaniseerde Brigade. We beleven de inkwartiering op Duits grondgebied. De Belgische gemeenschap in Duitsland floreert en sluit hechte banden met de plaatselijke instanties.

Tenslotte maken we kennis met de situatie van vandaag; de Brigade en haar eenheden, hun opdrachten in binnen- en buitenland, de kazernes waarin ze zich bevinden.

Rondleidingen:
Geleide bezoeken zijn steeds mogelijk na afspraak. Contacteer het museum voor meer informatie.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

€ 2,00
Basistarief: 2,00 €; -18 jaar, 65+: 1,50 €; - 12 jaar: 0,00 €

Waar

Museum van het Kamp van Beverlo