Opera 'La Sonnambula' van Vicenzo Bellini

La sonnambula (De slaapwandelaarster) is een opera semiseria in twee bedrijven van Vincenzo Bellini op een Italiaans libretto door Felice Romani, naar een ballet-pantomime door Eugène Scribe. Het is Bellini's meest pastorale werk. Het kende een onmiddellijk succes en wordt nog geregeld uitgevoerd. De titelrol van Amina is berucht vanwege zijn moeilijkheid. Vele grote sopranen hebben deze rol in de loop der jaren uitgevoerd, onder meer Adelina Patti, Jenny Lind, Maria Malibran, Lina Pagliughi, Lily Pons, Maria Callas, Joan Sutherland, Anna Moffo, Renata Scotto, Edita Gruberová, June Anderson, Luba Orgonasova, Natalie Dessay, Anna Netrebko en Cecilia Bartoli. Hij ging in première in maart 1831 in het Carcano-theater in Milaan en zwermde uit over Europa en Noord-Amerika. De rol van Amina was een der favoriete rollen van Maria Callas, evenals de titelrol in de volgende Bellini-opera, te weten Norma
Vincenzo Bellini is in 1801 geboren in Catania op Sicilië. Deze jong gestorven componist die oorspronkelijk begraven lag op Père Lachaise te Parijs is daar in 1876 herbegraven in de Duomo. Hij heeft de tijd gevonden tien opera's te componeren in zowat evenveel jaren. Met Gaetano Donizetti en Gioacchino Rossini behoort hij tot de romantische pre-Verdi-generatie die een zwak hebben voor lyrische aria's en een belangrijk deel van het belcanto-repertoire leverden. Hij studeerde compositie in Napels bij Zingarelli.
Gezien de NMBS ons geen oplossing biedt om na deze voorstelling terug thuis te geraken leggen we voor onze operavrienden een bus(je) in. Op dit ogenblik voorzien we oppik in Hechtel en Hasselt, maar als er vraag is stoppen we uiteraard ook in Houthalen.
Inschrijven noodzakelijk - beperkt aantal tickets beschikbaar!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

€ 93,00
Basistarief: 93,00 €; Ledentarief: 91,00 €

Waar

Samenkomst Parking OC 'De Schans'

Organisatie

vtbKultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Categorie