Uitstap expo in Gallo-Romeins Museum Tongeren - De Daciërs

Programma:
Vanaf 09:30 uur: Ontvangst in de inkomhal van het GRM. Kop koffie in het Bistro Bacchus.
10:00 uur: Lezing in het auditorium door Bart Demarsin, afdelingshoofd tijdelijke tentoon-stellingen, die ons meer zal vertellen over hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen.
12:00 uur: Lunch in het Bistro Bacchus (dranken niét inbegrepen).
14:00 uur: Geleid bezoek (in kliene groepen) aan de tentoonstelling “Dacia Felix”.

Na jaarlijkse gewoonte organiseert vtbKultuur Limburg een dagprogramma met bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum te Tongeren. Dit jaar is het een tentoonstelling in het kader van Europalia Arts Festival Romania over Dacia.
106 na Christus: de Romeinen voegen Dacia toe aan hun immense Rijk. De nieuwe provincie ligt in wat vandaag Roemenië is, het oude thuisland van Daciërs en Geten. Dacië komt bij het Romeinse Rijk, nadat Trajanus het gebied op de Daciërs had veroverd. De Romeinen verloren echter hun greep op het gebied in het jaar 275 na Christus en geschiedkundigen schatten dat het gebied ten tijde van de Romeinse bezetting tussen de 650.000 en de 1.200.000 inwoners had.
De Daciërs woonden vooral in Transsylvanië en het westen van Walachije. In Oost-Walachije en de Dobroedzja woonden de verwante Geten. In Moldavië leefden de eveneens verwante Karpen (naar wie volgens sommigen de Karpaten zijn vernoemd), die aan onderwerping door de Romeinen ontsnapten.
Tijdens het geleid bezoek aan de tentoonstelling kunnen we de verbluffende goud- en zilverschatten van de Daciërs en de Geten bewonderen. In een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden vernemen we meer over hun contacten met Romeinen, Grieken, Kelten en Scythen (Iraanse ruiterstammen).

vtbKultuur Leopoldsburg / Hechtel-Eksel zorgt voor uw tickets! Inschrijven verplicht! Carpoolen mogelijk op verzoek!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische info

Wanneer

Prijs

€ 40,00
Basistarief: 40,00 €; Ledentarief: 37,00 €

Waar

Samenkomst Parking OC 'De Schans'

Organisatie

vtbKultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel