All-for-zero.be • Iedereen voor meer verkeersveiligheid

De laatste 20 jaar daalde het aantal doden van 1500 naar 640 doden per jaar. Om dit aantal nog verder te laten dalen moeten we met zijn allen inspanningen blijven leveren. Via het platform all-for-zero.be kan iedere burger tot eind september zijn mening geven over 3 grote verkeersthema's.
All-for-zero.be! Laat je stem horen.

Moet een alcoholslot verplicht worden voor iedereen die betrapt wordt met een glaasje te veel? Moeten snelheidsduivels naast een boete ook een verplichte vorming volgen?

Dat zijn maar enkele van de vele vragen waarover burgers vanaf nu hun licht kunnen laten schijnen op het nieuwe burgerplatform www.all-for-zero.be .

Het platform is een initiatief van federaal regering, de FOD Mobiliteit en Vervoer en Vias institute. De slogan maakt nog eens duidelijk dat het doel van nul verkeersdoden in België enkel kan bereikt worden als iedereen, zowel burgers, stakeholders en alle beleidsniveaus samenwerken.

Alle burgers krijgen tot 30 september de kans om hun gedacht te zeggen over drie grote verkeersveiligheidsthema’s.

  1. Samen op (de) weg: hoe kunnen we de openbare ruimte veiliger maken, rekening houdend met ieders behoeften?
  2. Risicogedrag: waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  3. Controles, begeleiding en vorming: welke alternatieve maatregelen en sancties zijn gepast?

Je kan op verschillende manieren je stem laten horen. Door middel van het invullen van een enquête over de drie hoofdthema’s en/of een deelname aan een burgerpanel. Daarin zullen verschillende burgers in de loop van september in discussie gaan met experts over de verschillende thema’s.

De input van de enquête en de burgerpanels zal gebruikt worden bij de opmaak van een federaal plan voor de verkeersveiligheid.

Gepubliceerd op dinsdag 27 juli 2021 11.30 u.