Asbestattest vanaf nu verplicht!

Verkoop je een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf vandaag. In Vlaanderen zijn op dit ogenblik al 297 gecertificeerde asbestdeskundigen inventarisatie actief.
Asbestdeskundigen actief aan de slag

De afgelopen maanden werden heel wat asbestdeskundigen opgeleid. Deze groep groeit elke dag aan. Op de OVAM-website vind je deze deskundigen.

Asbestattest tijdig aanvragen 

Veel verkopers startten de afgelopen weken pas met het aanvragen van het asbestattest. Hierdoor ontstond er een piek in de bevraging van de beschikbare asbestdeskundigen. Zij gaven ook aan dat immomakelaars zich vaak enkel tot de grotere keuringsbureaus richten. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, lanceerde de OVAM een oproep naar asbestdeskundigen. De OVAM publiceert tijdelijk een lijst op haar website met de asbestdeskundigen die aangaven nog ruimte te hebben in hun agenda. De OVAM zal deze lijst up-to-date houden. 

Over het asbestattest

Het attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd over de aanwezige asbesttoepassingen en of deze in veilige staat verkeren. Het asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige die opgeleid is om asbest op te sporen in een gebouw en kan oordelen in welke staat het asbest zich bevindt. Op die manier maken we van elk huis een ‘Eerlijk Huis’ dat asbest niet langer verbergt. En zo brengt de OVAM het proces van asbestinventarisatie de komende jaren in een stroomversnelling, om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken.

Alles over het asbestattest op ovam.vlaanderen.be/het-asbestattest

Gepubliceerd op dinsdag 22 november 2022 14 u.