Tot voor 1 mei kon iedereen met een chiplezer het chipnummer van een gevonden hond of kat uitlezen en dan op de website www.dogid.be of www.catid.be de gegevens van het baasje opzoeken om het dier terug te bezorgen. Door de GDPR-richtlijnen kan dat niet meer.
Wat moet je doen als hondeneigenaar?
1. Koppel je rijksregisternummer
Je kunt nu je rijksregisternummer koppelen aan het chipnummer van je hond. Op die manier blijven je adresgegevens altijd up-to-date. Ben je verhuisd? Je gegevens worden automatisch aangepast. Voor nieuwe honden geldt die koppeling trouwens al sinds 2020. Om de koppeling te maken surf je naar online.dogid.be
2. Maak je gegevens openbaar
Sinds 1 mei kan men je gegevens niet meer zomaar opzoeken aan de hand van een chipnummer. Je moet daarvoor toestemming geven. Bij het koppelen van je rijksregisternummer moet je daarvoor het vakje 'publiek' aanvinken.
Kan iedereen dan zomaar je gegevens opzoeken? Neen. Dat kan alleen op basis van het chipnummer van je huisdier. In de praktijk gebeurt dat dus alleen als je huisdier ergens gevonden wordt.
En wat met mijn kat?
Katten worden pas sinds 2017 verplicht gechipt in ons land en worden standaard gekoppeld aan het rijksregister van hun eigenaar. Bij hen volstaat het om het vakje publiek blijven aan te vinken op de website online.catid.be.