Begraafplaatsen in Leopoldsburg en Heppen

In de gemeente hebben we 2 begraafplaatsen: ééntje in Heppen en ééntje in Leopoldsburg. Beide begraafplaatsen hebben een strooiweide en een muurcolumbarium. In Heppen is er ook een grondcolumbarium.

Het onderhoud van deze begraafplaatsen is in handen van de technische dienst.

Afscheid nemen is voor iedereen een gevoelig moment in het leven. Wanneer iemand uit de familie- of vriendenkring overlijdt, moeten er op enkele dagen moeilijke keuzes gemaakt worden. De brochure, die je op deze pagina kan downloaden, biedt je een overzicht van de mogelijkheden van begraving en asbestemming op de twee begraafplaatsen van Leopoldsburg.

Om de begraafplaatsen in onze gemeente netjes in ere te houden, werden er richtlijnen opgesteld voor onder andere de plaatsing van bloemen, vazen, kransen, … Wanneer dit niet volgens deze richtlijnen gebeurt, kunnen ze door het gemeentebestuur verwijderd worden. We zetten de belangrijkste regels kort op een rijtje. Lees ze even na voor je iets op het kerkhof plaatst.

De graven
Het aanbrengen van vaste beplanting voor, achter en naast het graf is verboden. Kransen uit natuurlijke bloemen en planten moeten weggenomen worden zodra ze niet meer fris zijn. Tijdens de periode van Allerheiligen worden bloemstukken en/of planten toegestaan tijdens een periode van één week voor Allerheiligen tot en met 14 dagen erna.

De strooiweide
Er mogen geen vaasjes of andere herdenkingsattributen aan de gedenkzuil en op de strooiweide bevestigd worden.

De muurcolumbariums
Voor het aanbrengen van een bloemstukje op een afdekplaat in de muurcolumbariums mag enkel gebruik gemaakt worden van een vaasje. Deze vaasjes moeten vervaardigd zijn uit een esthetisch verantwoord duurzaam materiaal en mogen maximum 12 cm hoog en 5 cm breed zijn. Het is verboden bloemen, bloemstukjes, gedenkplaatjes, lampjes, enz. te plaatsen onder, voor en boven de muurcolumbariums.

De grondcolumbariums
Op de afdekplaten van de grondnissen is het verboden om vaasjes of andere attributen permanent te bevestigen aan de grondplaat. Het is verboden bloemen, bloemstukjes, gedenkplaatjes, lampjes, enz. te plaatsen voor en boven de grondcolumbariums.

Deze regels vind je ook terug in onze brochure ‘Begraafplaatsen Leopoldsburg’, die gratis verkrijgbaar is in het gemeentehuis (Koningin Astridplein 37) en bij de technische dienst (Michellaan 1). De brochure kan je eveneens downloaden via onderstaande link. Je vindt onderaan deze pagina eveneens een link naar het huishoudelijke reglement en politiereglement over de begraafplaatsen. 

 

Reglement

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.