Oktober 2020: Maand van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen borstkanker. Laat van je 50ste tot en met je 69ste elke twee jaar een screeningsmammografie nemen. Stel je deelname niet uit. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen.

Door COVID-19 werd dit artikel aangepast na verschijning van ons infomagazine. Dit is de enige juiste versie.

In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.

Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden ontdekt. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In onze gemeente Leopoldsburg liet in 2018 64,9 % van de vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we lager dan de deelname in onze provincie (67,6 %).
Om het streefcijfer van 75% te behalen is er dus nog veel werk voor de boeg in onze gemeente.

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/

COVID-19
Stel je deelname niet uit. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met Covid-19 te voorkomen.

Heb je vragen over het Bevolkingsonderzoek Borstkanker tijdens de corona-epidemie, surf naar https://borstkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/het-bevolkingsonderzoek-borstkanker-tijdens-corona-covid-19

Wil je weten wanneer je een uitnodiging in de brievenbus mag verwachten?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel met:

  • www.myhealthviewer.be
  • www.mijngezondheid.be
  • www.cozo.be

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.┬áInloggen kan via je elektronische identiteitskaart. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Gepubliceerd op vrijdag 28 augustus 2020 9.44 u.