Januari 2021: maand van het Bevolkingsonderzoek Borstkanker

In onze gemeente Leopoldsburg liet in 2019 50,3% van de vrouwen van 25 t.e.m. 64 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we lager dan de deelname in onze provincie (54,4%). Om het streefcijfer van 65% te behalen is er dus nog veel werk voor de boeg.

Laat je dochter en je zoon vaccineren!
De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. 

Op basis van het laatste advies van de Hoge Gezondheidsraad blijkt dat ook bij jongens, dankzij het vaccin, aanzienlijke gezondheidswinst geboekt kan worden. Door het vaccin tegen HPV kunnen ook andere kankers zoals penis-, hoofd- en nekkanker, vermeden worden.

Meisjes die nog niet gevaccineerd zijn en jonger zijn dan 19, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

Let op! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig!

Meer weten over het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing: tel. op 0800 60160 (van 9.00 - 12.00 en 13.00 en 16.00 uur), stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar
https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Gepubliceerd op woensdag 30 december 2020 9.44 u.