De nieuwe blauwe zak

Vanaf 1 april mag er meer afval in de PMD-zak. Meer bepaald mogen er naast de vertrouwde plastic flessen en flacons, metalen drankverpakkingen en drankverpakkingen ook zachte verpakkingsplastics bij in de blauwe zak: een botervlootje, een yoghurtpotje, folie, chipszakjes en vleesschaaltjes...

Neem ook eens een kijkje op:
www.denieuweblauwezak.be.

Hoe word ik geïnformeerd over de Nieuwe Blauwe Zak?

Vanaf 15 maart 2021 valt bij elke inwoner een folder over de Nieuwe Blauwe Zak in de brievenbus. Ook is er een mediacampagne die start vanaf 15 maart, waarin de Nieuwe Blauwe Zak wordt aangekondigd.

Mag ik de oude PMD-zakken nog gebruiken na 1 april?

De oude zakken kan je nog blijven geldig tot 31 december 2021. Geen probleem dus als je nog een voorraadje liggen hebt, of als er in je verkooppunt nog geen nieuwe beschikbaar zijn. Vanaf 1 april mag je ze voor ophaling aanbieden mét de extra plastic verpakkingen.

Hoeveel kost de Nieuwe Blauwe Zak?

De prijs van een Nieuwe Blauwe Zak is dezelfde als de huidige blauwe PMD-zak: 0,15 euro per stuk.

Van wanneer kan ik een rol Nieuwe Blauwe Zakken aankopen?

Wij verwachten dat de nieuwe PMD-zakken vanaf midden april in de verkooppunten ter beschikking zijn. Tot dan kan je een rol oude zakken aankopen. Zij blijven bruikbaar tot en met 31 december 2021. 

Kan ik een volledige rol oude PMD-zakken omruilen tegen een nieuwe rol?

Het is niet mogelijk om een volledige rol oude PMD-zakken om te ruilen tegen een nieuwe rol. Je hebt tot en met 31 december 2021 de tijd om je oude zakken buiten te zetten. Je gaat ook meer zakken gebruiken dan nu omdat er meer plastic verpakkingsafval in de PMD-zak mag. 

Wat is het verschil tussen de Nieuwe en oude PMD-zakken?

Aan de sluiting van de zakken wijzigt niets. Dit blijft het trekbandsysteem. De kleur van het sluitlint wordt wit in plaats van zwart. De inhoud van de zak blijft ongewijzigd: 60 liter. De zak zal dikker aanvoelen. Het opschrift van de zak vermeldt de nieuwe sorteerregel:

Oude blauwe PMD-zak

Te gebruiken tot en met 31 december 2021

Nieuwe blauwe PMD-zak

Verwacht in de verkooppunten vanaf midden april

• Blauwe trekbandzak met zwart lint

• 60 liter

• 20 zakken/rol

• 3 euro/rol

· Blauwe trekbandzak met wit lint

· 60 liter

· 20 zakken/rol

· 3 euro/rol

· Dikkere zak

   

 

Kan ik de zachte plastics nog naar het recyclagepark brengen?

Vanaf 1 april 2021 staat er geen container meer op het recyclagepark om zachte plastics in te deponeren. Het plastic huishoudelijk verpakkingsafval hoort nu thuis in de Nieuwe Blauwe Zak. Als je deze afvalstroom naar het park brengt, hoort het in de blauwe zak te zitten.

Ik heb heel wat folies, te veel om in blauwe zakken te stoppen. Kan ik deze toch naar het park brengen?

Limburg.net organiseert de ophaling en inzameling van huishoudelijke afvalstoffen. Bedrijven, instellingen, kmo’s kunnen met vergelijkbaar kmo-afval (afval dat qua aard, samenstelling en hoeveelheid te vergelijken is met huishoudelijk afval) op het park terecht. Vanaf 1 april kan je enkel PMD in de blauwe zak afleveren in het park. Zeer grote resten folie van een wikkelrol, meerdere kuub plastic vallen niet onder vergelijkbaar afval. VEEL verpakkingsafval van bedrijfsactiviteiten hoort niet thuis op het recyclagepark. Kmo’s, zelfstandigen en en bedrijven kunnen terecht bij Valipac.

Ik heb een plastic verpakkingsitem (grote folie) dat niet in de zak past? Wat moet ik hiermee doen? 

Net zoals je bij het oud papier en karton eens een doos moet platduwen en opplooien om in een doos met oud papier en karton te passen, kan het zijn dat je misschien ook een grote folie dient op te plooien of kleiner te maken vooraleer deze in de PMD-zak past.

Gepubliceerd op donderdag 11 maart 2021 9.56 u.