De peukenzuilen: resultaten van het proefproject

Sigarettenpeuken worden dikwijls achteloos weggegooid en belanden op de stoep of in het riool. Ze zijn echter niet onschuldig. Ze bevatten heel wat schadelijke stoffen en die komen zomaar in het grondwater terecht. Bovendien zijn peuken op de grond erg storend.

Peukenzuilen

De Heusdense start-up Fresh Tray heeft peukenzuilen ontworpen die in het straatbeeld kunnen geplaatst worden, zodat rokers er hun peuk in kunnen achterlaten. De peuken worden door de firma opgehaald en gerecycleerd tot een grondstof die onder andere gebruikt kan worden voor 3D-printers. Op de zuilen wordt bovendien op regelmatige basis een nieuwe, sensibiliserende boodschap aangebracht.

Resultaten van het proefproject

Op drie maanden tijd werden in de vier peukenzuilen in totaal meer dan 4.600 sigarettenpeuken achtergelaten. Daarom heeft het schepencollege beslist om dit project te verlengen met een jaar. De zuil bij de voorzijde van Kwartier IJzer wordt weggehaald, omdat er in de zuil bij de achterzijde veel meer peuken gedeponeerd werden. Aan de NMBS wordt toestemming gevraagd om de zuil bij de spoorovergang te verplaatsen naar de stationsingang omdat daar veel peuken op de grond liggen.

Gepubliceerd op vrijdag 15 oktober 2021 15.14 u.