Deelnemers gezocht voor een studie over rouwbeleving na overlijden door COVID-19

Afscheid nemen van een dierbare is door de coronacrisis nog moeilijker dan anders. Zo is het niet langer vanzelfsprekend dat je afscheid kunt nemen, het lichaam kunt groeten of een afscheidsviering kunt bijwonen.

De UZ Gent onderzoekt hoe nabestaanden van mensen die overlijden aan COVID-19 de rouw- en afscheidsperiode beleven. Door het psychosociaal welbevinden, de noden en het rouwproces van nabestaanden in kaart te brengen, willen de onderzoekers nieuwe inzichten verwerven en aanbevelingen formuleren rond rouwzorg tijdens een pandemie.

Wie kan deelnemen aan de studie?

  • Familieleden van de eerste en tweede graad: echtgenoot of partner, ouders, kinderen, broers, zussen, grootouders en kleinkinderen van de overledene
  • 18 jaar of ouder
  • Wonen in België of Nederland en voldoende Nederlands begrijpen

Hoe kan je deelnemen?

Als deelnemer krijg je vragenlijsten op vier verschillende tijdstippen. De eerste vul je zo snel mogelijk na het overlijden van uw dierbare in. De andere volgen 2, 7 en 13 maanden na het overlijden.

Een vragenlijst invullen duurt ongeveer 15 minuten en kan op twee manieren:

  • Digitaal: De vragenlijst kan meteen gestart worden door op de volgende link te klikken: https://is.gd/UZGentCOVID19
  • Per post: Contacteer de onderzoekers per mail (rouwcovid19@uzgent.be) of telefonisch (09/332.23.56) om zo snel mogelijk de vragenlijst (met gefrankeerde retourenvelop) te ontvangen. Dit telefoonnummer is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17 uur.

Voor vragen over rouw en emotionele bekommernissen:

Gepubliceerd op zaterdag 9 mei 2020 11 u.