Drukjachten op everzwijnen

De wildbeheereenheid (WBE) organiseert regelmatig drukjachten op everzwijnen. Bij een drukjacht worden de everzwijnen opgejaagd door drijvers en in de richting van de jagers geleid. Daardoor heb je bij een drukjacht meer kans om heel wat everzwijnen te schieten op één dag.

Dit is noodzakelijk om het aantal everzwijnen op een bepaald niveau te brengen en te houden, zodat we overlast, verkeershinder en schade tot een absoluut minimum kunnen beperken.

Organisatie

Er komt best wat werk kijken bij de organisatie van zo’n drukjacht. De organisatoren moeten bepaalde wegen en fietspaden afsluiten en de nodige waarschuwingsborden plaatsen. Op openbare wegen moeten ze borden zetten om te waarschuwen voor overstekend wild. Andere borden moeten voetgangers en fietsers waarschuwen dat ze uit de buurt moeten blijven. Hierop is ook altijd de start- en eindtijd van de jacht te vinden en een telefoonnummer om de organisator te contacteren.

Er worden ook drukjachtbokken geplaatst, waarop de jagers staan tijdens de jacht. Dit is belangrijk voor de veiligheid. Als de jager hoger staat dan de everzwijnen, schiet hij altijd naar beneden en boren de kogels zich bij een gemist schot in de grond.

KNELPUNTEN

Het gebeurt jammer genoeg te vaak dat wandelaars en fietsers – bewust of onbewust – de waarschuwingsborden negeren. Uiteraard is dat levensgevaarlijk!

Daarnaast zijn er mensen en organisaties die tegen de jacht zijn en deze proberen te saboteren. Daardoor hebben de drukjachten niet altijd het verhoopte succes.

We vragen aan iedereen om de drukjachten te respecteren en uit de buurt te blijven als men aan het jagen is.

Gepubliceerd op dinsdag 1 november 2022 16.19 u.