Een drone oplaten? Zorg dat je eerst de regels kent!

Het luchtruim boven Leopoldsburg wordt gecontroleerd door de luchtmachtbasis van Kleine Brogel (de zogenaamde CTR – Controlled Traffic Region). Bovendien liggen we dicht bij het vliegveld Sanicole in Hechtel. En uiteraard is er ook nog het militair domein.

Hierdoor zijn er bijzonder strenge regels over het gebruik van drones, zowel door gespecialiseerde bedrijven als door privépersonen. De laatste tijd worden er regelmatig overtredingen opgemerkt en dat zorgt voor onveilige situaties.

Heb je een drone, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de wetgeving. Je vindt een overzicht op de website van de FOD mobiliteit (https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones).

Een klein overzicht:

  • Wanneer de CTR van Kleine Brogel geactiveerd wordt, is ieder dronegebruik verboden. Een overzichtskaart van deze zone kan je terugvinden op https://map.droneguide.be . Deze kaart wordt niet voortdurend aangepast en kan fouten bevatten. Bovendien zijn er bijkomende zones waar gebruik van een drone 24/7 verboden is.
  • Buiten deze gecontroleerde zones mag er met een drone gevlogen worden op privé-terrein tot een maximale hoogte van 10m (ongeveer de hoogte van de bomen).
  • Bewaar steeds een veiligheidsafstand van 50 m ten opzichte van personen, menigtes en goederen.

Wanneer er overtredingen vastgesteld worden, kan de lokale politie een boete uitschrijven en de drone in beslag nemen.

Heb je toch nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met Filip Bollen van Politiezone Kempenland via filip.bollen@police.belgium.eu.

Gepubliceerd op maandag 21 oktober 2019 17.25 u.