Evenementenloket • Info over drank en eetwaren

1. Alcoholische dranken

Wat?

Voor het schenken van gegiste dranken (bieren, wijnen, ed.) moet je als organisatie een tapmachtiging aanvragen.

Wanneer?

Ten laatste 8 weken voor de activiteit via het ‘aanvraagformulier evenementen’.

2. Eetwaren

Bij het schenken van warme eetwaren op (gas)vuren is het belangrijk dat je rekening houdt met de veiligheid.

Meer info: Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen www.favv-afsca.be

3. Herbruikbare bekers, bestek en borden

Wie eten en drank serveert, staat voor een enorme potentiële afvalberg. Probeer die zoveel mogelijk in te dijken. Als het toch niet zonder afval kan, kies dan voor de meest duurzame variant.

Herbruikbare bekers

Sinds 15 juni 2023 is het serveren van drank in verpakkingen voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, met uitzondering van petflessen en blikjes als de eventorganisator daarvoor in een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van die verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
Kijk voor meer tips op https://ovam.vlaanderen.be/faq-wetgeving-cateringmateriaal


Herbruikbare bekers kan je lenen via Limburg.net (voor sport-, cultuur-, jeugd- en buurtverenigingen, onderwijsinstellingen en adviesraden van de gemeenten): https://limburg.net/herbruikbare-bekers-limburgnet

Borden en bestek

Wegwerp is te mijden. Wegwerpplastic al helemaal. Kies indien mogelijk voor herbruikbare borden en bestek. Als je toch voor wegwerp kiest, ga dan voor kartonnen borden en houten biobestek. Probeer het houten bestek achteraf zo veel mogelijk apart in te zamelen. Je kan online ook composteerbare borden kopen uit biologisch palmblad of suikerriet.

Verpakkingen

Grote flessen nemen minder plaats in tijdens het vervoer en zijn daardoor duurzamer dan kleine. Glazen flessen veroorzaken de minste CO²-uitstoot, maar dat voordeel wordt vaak tenietgedaan door het vervoer van de bottelplaats naar het magazijn, de winkel en naar jouw evenement. Daarom kies je best ook voor dranken uit je eigen regio. Koop zeker geen felgekleurde PET-flessen.

Tips en aandachtspunten

  • Als organisator mag je geen alcohol serveren aan iemand jonger dan 16 jaar. Sterke drank mag je niet schenken aan minderjarigen, dus ook niet aan jongeren tussen 16 en 18 jaar.
  • Je mag evenmin drank aanbieden aan iemand waarvan je ziet dat hij/zij al dronken is. Als de dronken persoon minderjarig is, dan wordt de normale straf verdubbeld. Als die persoon achteraf betrokken raakt in een ongeval, kan je mee aansprakelijk worden gesteld.
  • Wanneer je twijfelt of een persoon die alcohol wil kopen oud genoeg is, mag je dat altijd vragen.