Evenementenloket • Info over publiciteit

1. Activiteitenkalender in gemeentelijk infomagazine en op website

Wat?

Je kunt je evenement promoten door het op te nemen in de activiteitenkalender. Als organisator ben je zelf verantwoordelijk voor het ingeven van je evenement in deze Uit-databank (via www.uitdatabank.be). Zo verschijnen deze activiteiten op de website www.uitinleopoldsburg.be of www.leopoldsburg.be/uitagenda. Activiteiten die op papier of via e-mail bezorgd worden, kunnen niet opgenomen worden in de kalender van het infomagazine.

Wanneer?

Activiteiten die op de 9e van de maand december, februari, april, juni, augustus of oktober op deze website gepubliceerd staan, verschijnen in het infomagazine van de daaropvolgende maand.

2. Gemeentelijke infoborden

Alle info over de gemeentelijke infoborden vind je hier.


3. Eigen reclamepanelen

Dit kan enkel op privédomein en met schriftelijke toelating van de eigenaar/huurder/pachter.
Opgelet! In sommige gevallen heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor het plaatsen van aankondigingsborden. Informeer je hierover bij de dienst ruimtelijke ordening
(ruimtelijkeordening@leopoldsburg.be).

4. Geluidswagen of publiciteitskaravaan

Wat?

Het gebruik van voertuigen die uitgerust worden met of voorzien zijn van luidsprekers en bestemd zijn voor het maken van reclame is onderworpen aan de voorafgaande geschreven vergunning van de burgemeester. Deze vergunning kan slechts toegestaan worden van 8.00 tot 18.00 uur en enkel op het grondgebied van de gemeente Leopoldsburg. Je kunt een aanvraag doen om op verschillende dagen met een geluidswagen rond te rijden.

Opgelet!

Als je muziek gebruikt bij de aankondiging via een geluidswagen, moet je hiervoor Sabam betalen!

Wanneer?

Ten laatste 8 weken voor de activiteit via het ‘aanvraagformulier evenementen’.

5. Drukwerk

5.1. Affiches

Voor affiches groter dan 1m² moet je aanplakkingstaks betalen. Kleinere affiches, dus ook A0-affiches, zijn vrijgesteld van aanplakkingstaks. Voor een affiche tussen 1 m² en 1,5 m² betaal je 0,5 € taks per vierkante meter. Voor een nog grotere affiche wordt dat 0,75 €. Meestal regel je dat via de drukker, hij/zij is in de mogelijkheid om dit zelf te regelen met het Ministerie van Financiën.

Naast de vrijstelling voor affiches kleiner dan 1 m², is er een algemene vrijstelling voor organisaties met een liefdadig karakter. Dat gaat enkel op als de volledige winst van een feest naar een liefdadig doel gaat en iedereen belangeloos meewerkt. Dat het evenement georganiseerd wordt door een jeugdvereniging, zal meestal onvoldoende zijn om je te beroepen op die vrijstelling, tenzij je de opbrengst wegschenkt aan een goed doel.

Komt jouw activiteit wel in aanmerking voor de vrijstelling? Vermeld dan “Vrij van zegel, art. 198, 7e Wetboek der taksen” op de affiches. Een affiche met reclame van een commerciële sponsor is ook vrij van zegelrecht zolang de aankondiging van je evenement centraal op de affiche staat.

5.2. Flyers

Het is verboden zonder voorafgaande vergunning door het college van burgemeester en schepenen flyers of strooibriefjes uit te delen, te verspreiden of op een voertuig te plaatsen. De overtreder moet de flyers en strooibriefjes zelf opruimen, zo niet houdt de gemeente zich het recht voor om dit te doen op kosten van de overtreder.

Let ook op met het uitdelen van flyers op andere evenementen zoals festivals. Vaak is het verboden, zeker als de organisator een afvalplan heeft. Vraag dus steeds toestemming.

Tips en aandachtspunten

  • Vermeld altijd een verantwoordelijke uitgever. Dit doe je met de afkorting V.U. met daarachter zijn naam, voornaam en het domicilieadres van deze persoon. De verantwoordelijke uitgever moet een meerderjarige inwoner van België zijn. Vzw’s moeten daarnaast de naam en het adres van hun maatschappelijke zetel vermelden.
  • Er mogen geen verkeerstekens op de affiches worden afgebeeld.
  • Fluorescerende affiches moeten op minstens 75 meter afstand van verkeerslichten worden aangeplakt.
  • Let op met ‘wild' aanplakken. Hiervoor kun je meestal een behoorlijke boete krijgen. Dus niet aanplakken op bushokjes, elektriciteitscabines, afsluitingen, muren straatmeubilair, privé-eigendom....
  • Als je zelf aanplakborden wilt zetten, heb je in sommige gevallen een stedenbouwkundige vergunning nodig. Informeer je hierover bij de dienst ruimtelijke ordening (ruimtelijkeordening@leopoldsburg.be).
  • Als je affiche ook publiciteit bevat van een commerciële sponsor is deze ook vrij van zegelrecht zolang het hoofdobject van je affiche het aankondigen van de activiteit is.
  • Let op met het gebruik van foto's, tekeningen, cartoons of stripfiguren, zeker als je ze downloadt van het internet of kopieert uit een boek of tijdschrift. Vele van deze documenten zijn auteursrechtelijk beschermd! Dat betekent dat je toestemming voor gebruik moet krijgen van de auteur en wellicht een vergoeding moet betalen.