Evenementenloket • Info over verzekeringen

1. Vrijwilligersverzekering

Wat?

Een organisatie kan via Vlaanderen een gratis verzekering afsluiten voor maximum 1000 vrijwilligersuren per jaar. Meer info hierover vind je hier.

Wanneer?

Je kunt je aanvraag tot ten laatste 48 uur voor de activiteit aangeven/wijzigen.

Opgelet!

Je moet wel eerst erkend zijn als vrijwilligersorganisatie. Dit doe je bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk op www.gratisvrijwilligersverzekering.be. Dit doe je best ten laatste 4 weken voor het evenement.

2. Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Iedereen die bij de organisatie van een evenement betrokken is, kan aansprakelijk gesteld worden voor schade aan derden. De meeste vzw’s en feitelijke verenigingen die lid zijn van een groter orgaan zijn wettelijk verplicht de vrijwilligers daartegen te verzekeren.

Wanneer een evenement echter buiten de reguliere werking van de organisatie valt, is het goed mogelijk dat de groepspolis de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) van de vrijwilligers niet dekt. In dat geval sluit je best een bijkomende verzekering BA af die de medewerkers wel dekt in het kader van dit evenement.

Ook wanneer je wettelijk niet verplicht bent om een verzekering BA af te sluiten, bijvoorbeeld als je een kleine feitelijke vereniging zonder personeel bestuurt, raden we je sterk aan om dat toch te doen. Zonder zo’n verzekering kan een organisator persoonlijk opdraaien voor schade die (een van) zijn medewerkers aan derden hebben veroorzaakt door een fout, onvoorzichtigheid of nalatigheid. Een aantal zaken die je in verenigingsverband doet, worden immers niet gedekt door de gewone verzekering BA van de medewerker als privé-persoon.

Wanneer de BA van de organisator en medewerkers niet gedekt is, zal schade aan derden worden verhaald op de vereniging, in het geval van een vzw, of de verantwoordelijke persoon zelf, in het geval van een feitelijke vereniging. Dat kunnen ook de bestuurders van de vzw zijn, omdat die hebben nagelaten een polis BA af te sluiten.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid komt enkel tussenbeide als er sprake is van een ‘toevalligheid’, iets wat je onmogelijk had kunnen voorzien. De schade mag niet te wijten zijn aan eigen schuld, een actieve daad of nalatigheid. De verzekering neemt dus de mogelijke schuld niet weg. De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt twee soorten schade: materiële schade aan derden en lichamelijke schade aan derden, van de terugbetaling van medische kosten tot een invaliditeitsuitkering.

3. Andere verzekeringen

Bij de organisatie van een evenement komen de risico’s op ongevallen om het hoekje loeren. Er zijn nog andere verzekeringen die nuttig kunnen zien voor jouw specifieke activiteit/organisatie zoals:

  • Ongevallenverzekering
  • Verzekering Alle Risico’s
  • Brandverzekering
  • Polis Burgerlijke Aansprakelijkheid Bestuurders
  • Polis Slecht Weer
  • Rechtsbijstandverzekering

Meer info vind je op ikorganiseer.be/organiseren/andere-verzekeringen/