De gele doos kan je leven redden

De ‘Gele Doos’ is een actie van Eerstelijnszone West-Limburg in samenwerking met de gemeenten Beringen, Ham, Leopoldsburg en Tessenderlo.

Met dit project willen we levens redden van senioren van 65 jaar en ouder.

Wanneer thuiswonende ouderen in nood verkeren of vermist zijn, vinden hulpverleners van brandweer, politie, ambulance en andere diensten soms moeilijk de nodige informatie om snel en gepast te reageren.

De ‘Gele Doos' bevat cruciale informatie over jou (persoons-, contact- en medische gegevens). We vragen om ze in de koelkast te bewaren, omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten en omdat iedereen een koelkast heeft. Wanneer je ook nog de meegeleverde sticker aan de binnenkant van je voordeur bevestigt, is meteen ook duidelijk voor hulpverleners dat er een 'Gele Doos' aanwezig is.

Met de ‘Gele Doos’ kunnen hulpverleners dus sneller handelen als je in nood bent, je familie informeren, gemakkelijker noodzakelijke informatie geven aan spoeddiensten of op zoek gaan naar jou als je vermist bent.

In de Gele doos zijn twee stickers en twee fiches aanwezig: een medische fiche (2 stuks) en een fiche vermiste persoon (1stuk). De fiche vermiste persoon is vooral van belang voor mensen die door dementie of andere aandoeningen een verminderd oriëntatiegevoel hebben en sneller de weg kwijtraken.

Senioren worden aangemoedigd om de documenten in de ‘Gele Doos’ zo veel als mogelijk zelf of samen met hun mantelzorger in te vullen. Een up-to-date medicatielijst is onontbeerlijk in de ‘Gele Doos’, en kan bekomen worden bij de apotheker of huisarts. Help de senior er ook aan denken om de gegevens te updaten bij nieuwe diagnoses of medicatie en hun Gele Doos (én deursticker) op de juiste plek te bewaren. Zo hebben hulpverleners (bv. arts van wacht, ambulancier, spoedarts) zo snel mogelijk de meest correcte informatie.

Je kan jouw ‘Gele Doos’ afhalen bij één van de apothekers van Leopoldsburg. Per huishouden kan er 1 ‘Gele Doos’ afgehaald worden. Neem de invulstrook onderaan je brief en je identiteitskaart mee.

Moeilijk om zelf je doos af te halen? Geen probleem: iemand anders kan de doos ophalen
met jouw ingevulde invulstrook en jouw identiteitskaart (van beide partners in geval van een huishouden).

Wil je meer info, neem dan contact op met dienstencentrum Den Tuinhoek.