Generatie rookvrij

We streven naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 wordt geboren, rookvrij kan opgroeien.

Elke week beginnen in België honderden kinderen te roken. Confronterend, niet? Daarom steunt Leopoldsburg 'Generatie Rookvrij', een initiatief van Kom op tegen Kanker. 

'Generatie Rookvrij' wil een brede beweging opstarten met mensen en organisaties die ijveren voor een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Een samenleving waarin we kinderen en jongeren beschermen tegen de verleiding om te beginnen roken en verslaafd te geraken.
Het doel? Een eerste rookvrije generatie creëren. Want kinderen en jongeren hebben het recht om rookvrij op te groeien.

Waarom?

Kinderen en jongeren spiegelen zich aan hun voorbeelden. Ze kopiëren gedrag. Als kinderen of jongeren (jong)volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving.
Zien roken, doet roken.
Daarom wil 'Generatie Rookvrij' zoveel mogelijk omgevingen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken.
Zo wordt rookvrij de nieuwe norm. Dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret afblijven. 

Ook meeroken is ongezond

De gezondheidsschade door passief roken is veel groter in binnenruimtes dan in de buitenlucht. Toch mogen we ook het effect van sigarettenrook in de buitenlucht niet onderschatten. Wanneer kinderen of jongeren zich op een korte afstand van een brandende sigaret bevinden - denk aan een druk stadion of een terras - kan dit hun gezondheid schaden.

Leopoldsburg geeft het goede voorbeeld

Een gezonde omgeving voor kinderen vindt het gemeentebestuur belangrijk. Speel- en sportterreinen kunnen een sterke voorbeeldrol vervullen, net omdat ze kindvriendelijke plaatsen zijn.
In het kader van 'Generatie Rookvrij' heeft onze gemeente sedert april 2019 daarom de eigen speeltuintjes en sportterreinen rookvrij gemaakt . Er wordt aan rokers gevraagd om op deze kindvriendelijke plaatsen niet meer te roken.

Sedert februari 2020 zijn ook aan alle publieksingangen van gemeentelijke gebouwen rookvrije zones voorzien. Het personeel dat er werkt, zal het goede voorbeeld geven en zelf niet meer bij de publieksingangen roken.

Een veiligere en aangenamere omgeving

Rookvrije omgevingen zijn plaatsen waar kinderen en jongeren zich veilig en gezond kunnen amuseren: weg met de vieze rook, weg ook met het risico op brandwonden of peuken die door kinderen worden opgepakt en in de mond gestopt. Vrienden ontmoeten, samen ravotten en sporten is veel fijner in een rookvrije omgeving.

De nadruk wordt gelegd op sensibiliseren en niet op verbieden. We rekenen dan ook op het begrip en de medewerking van de rokers.

Wil je meer weten over het project Generatie Rookvrij van Kom op tegen Kanker, neem dan een kijkje op de website van Generatie Rookvrij