Help de bijen een handje!

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor het maken van honing, maar voor onze hele natuur. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bestuiving zijn er geen vruchten. Als er geen vruchten zijn, ontstaan er geen zaden. Als we nieuwe planten willen hebben, hebben we zaden nodig.

Hoe help je de bijen?

Je hoeft echt zelf geen imker te worden om de bijen te helpen. Met wat aanpassingen in je tuin kan ook jij een belangrijke bijdrage leveren!

1. Zorg voor voedsel

Vlaanderen is één van de meest volgebouwde regio's in Europa. Bovendien worden grote stukken tuin verhard of bedekt met piekfijn kortgemaaid gazon. Voor bijen is dat even erg als een woestijn. Ze hebben bloemen en planten nodig om er stuifmeel en nectar uit te halen. Als je weet dat tuinen ongeveer 10% van de totale Vlaamse oppervlakte uitmaken, dan kunnen we al een groot verschil maken door onze tuin bijvriendelijker te maken.

  • Een net gemaaid gazon is prima, maar je hebt ongetwijfeld een stuk dat je gerust wat langer kunt laten staan. Daar komen vanzelf bloemen in. Maai je gazon maar om de drie à vier weken af. Langer gras is trouwens beter bestand tegen hitte en droogte!
  • Plant of zaai de juiste planten. Op www.weekvandebij.be/goede-bijenplanten vind je een hele waaier aan bomen, struiken, klimplanten, kruiden, ... waar de bijen blij van worden.
  • Een groendak kan ook helpen om bijen aan te trekken.

2. Zorg voor een verblijfplaats

Naast de meest gekende honingbijen - die imkers houden in een korf of een kast - heb je ook heel wat solitaire bijen. Die gaan in de natuur op zoek naar een geschikte plek om zich te settelen. Hang een bijenhotel in je tuin voor deze bijen. Je kunt er eentje kopen of - nog leuker - zelf maken. Op het internet vind je heel wat goeie tips.

3. Vermijd pesticiden

Probeer het gebruik van pesticiden in je tuin te vermijden. Er bestaan natuurlijke alternatieven, zoals diatomeeënaarde en neemolie.

Gepubliceerd op maandag 31 mei 2021 14.31 u.