Herfstvaccinatie 2023

Vanaf eind september 2023 start er een nieuwe ronde van COVID-19-vaccinaties. Als je een verhoogd risico loopt om ernstig ziek te worden door COVID-19 of in de gezondheidszorg werkt, laat je je best vaccineren. Je zult geen officiële uitnodiging krijgen en er zullen geen vaccinatiecentra zijn.

Als je gevaccineerd wilt worden, moet je een afspraak maken met je huisarts of apotheker. Ook als je twijfelt, bespreek je dit best met een van hen. Zij kunnen bepalen wanneer het voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden en of je de vaccins tegen COVID-19 en tegen de griep kunt combineren. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen.

Voor een overzicht van apothekers die vaccineren: www.apotheek.be

Meer info kan je steeds terugvinden op www.laatjevaccineren.be 

Voor wie is het vaccin aanbevolen?

Met COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar
  • mensen met bepaalde onderliggende gezondheidsproblemen,
    zoals long- of hartaandoeningen
  • iedereen met een verzwakte weerstand
  • zwangere vrouwen
  • iedereen die in de zorgsector werkt, in en buiten zorginstellingen

Als je langdurig in een zorgvoorziening (vb. een woonzorgcentrum) verblijft, wordt je vaccinatie intern georganiseerd in het centrum waar je verblijft.

Combinatie met het griepvaccin?

Vanaf eind september is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen COVID-19, terwijl de griepvaccinatie beschikbaar zal zijn vanaf midden oktober. Het is zelfs mogelijk om beide vaccinaties gelijktijdig te ontvangen. Het is verstandig om je arts of apotheek te raadplegen om te bepalen wanneer het voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden en of de vaccins gecombineerd kunnen worden. Het is van groot belang om je immuunsysteem te versterken voordat het aantal COVID-19- en griepinfecties in de herfst- en wintermaanden waarschijnlijk zal toenemen.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen heel goed tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID zal er gevaccineerd worden met het nieuwe XBB 1.5 vaccin van Pfizer/Biontech dat aangepast is aan de huidige virusvariant.

Gepubliceerd op maandag 18 september 2023 9.58 u.