Huisartsenwachtposten Mijn-Wachtpost Beringen en Herkenrode Hasselt - werking

Minister Vandenbroucke heeft de beslissing genomen om de werking van de huisartsenwachtposten te wijzigen. Graag informeren we je over deze vrij ingrijpende wijzigingen.

De wachtposten Mijn-Wachtpost te Beringen en Wachtpost Herkenrode te Hasselt werken sinds 1 april 2023 samen voor de organisatie van de wachtposten tijdens de diepe nachten:

Nachten tijdens weekdagen - huisartsenwachtpost Herkenrode te Hasselt

maandag op dinsdag* 23.00 - 08.00 uur wachtpost Herkenrode te Hasselt - tel. 011 71 56 50
dinsdag op woensdag* 23.00 - 08.00 uur wachtpost Herkenrode te Hasselt - tel. 011 71 56 50
woensdag op donderdag* 23.00 - 08.00 uur wachtpost Herkenrode te Hasselt - tel. 011 71 56 50
donderdag op vrijdag* 23.00 - 08.00 uur wachtpost Herkenrode te Hasselt - tel. 011 71 56 50

(*) uitgezonderd tijdens de nachten van feestdagen, de avonden voor feestdagen en de nachten van brugdagen 

Centrale Huisartsenwachtpost Herkenrode
Huis 9 (rechts van het Jessa Ziekenhuis)
Stadsomvaart 9
3500 Hasselt

Nachten tijdens andere dagen - huisartsenwachtpost Beringen

Consultaties/raadplegingen blijven 's nachts mogelijk in Mijn Huisartsenwachtpost in het Medisch Centrum Beringen op volgende momenten:

  • tijdens de weekends (vanaf vrijdagavond 23.00 uur tot en met maandagochtend 08.00 uur)
  • op feestdagen
  • de avonden voor feestdagen
  • brugdagen

Mijn Huisartsenwachtpost
Medisch Centrum Beringen
Hospitaalstraat 27
3580 Beringen
tel. 011 71.56.50


Wachtpost Herkenrode te Hasselt

Wat houdt dit concreet in voor de patiënten van Beringen, Ham, Tessenderlo, Leopoldsburg, Deurne (Diest), Lummen, Halen, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder voor de weekdagen?

  • De wachtpost Herkenrode te Hasselt opent vanaf 18.00 uur. Vanaf dan kunnen de patiënten de wachtpost telefonisch bereiken op het gekende nummer: 011 71 56 50;

  • De wachtpost werkt enkel op afspraak, eerst telefonisch bellen is dus noodzakelijk;

  • De patiënten kunnen na 23.00 uur gewoon blijven bellen op het gekende nummer (011 71 56 50). Na 23.00 uur wordt de oproep automatisch doorgeschakeld en beantwoord door een medewerker uit Hasselt.

  • Huisbezoeken in Leopoldsburg blijven, ook tijdens weekdagen, mogelijk. Dit is voor hoogbejaarde patiënten, patiënten met een beperking, patiënten uit een instelling of immobiele patiënten.

Graag geven we ook nog enkele algemene zaken mee.

Een wachtpost dient enkel voor niet-levensbedreigende zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag bij de huisarts. Voorbeelden zijn sportongevallen, hechtingen, plotse hevige buikpijn, plotse ziekte bij kleine kinderen, … Voor andere zaken (zoals klachten die al langer bezig zijn, attesten, medicatieaanpassingen, …) kan je wachten tot de volgende dag bij de huisarts.

De wachtpost werkt op afspraak. Patiënten moeten eerst bellen en krijgen een richtuur mee. Zo geraakt de wachtzaal niet overvol, is er minder gevaar voor het doorgeven van besmettelijke ziekte(n) en moeten de patiënten doorgaans minder lang in de wachtzaal wachten. Door omstandigheden en noodgevallen kan het toch nog zijn dat dit uitloopt.

Tijdens de weekends, op feestdagen, de vrijdagavond en de avond voor feestdagen, en op brugdagen blijven consultaties ’s nachts in Beringen mogelijk. De huidige werking blijft in die nachten behouden.