Inleefweek armoede Leopoldsburg

Armoede is niet alleen een financieel probleem. Het is een uitsluitingsproces. De kansarmoede bedraagt 22,1% in Leopoldsburg. In België leefden in 2020 meer dan 1 op 7 mensen in armoede. Gedurende 1 week willen we inwoners van Leopoldsburg laten ondervinden wat het is om te leven in armoede.

Het OCMW van Leopoldsburg organiseert, ism. Welzijnszorg, van vrijdag 15 oktober 2021 tot vrijdag 22 oktober 2021 de inleefweek armoede.


Wat houdt een deelname in?

Via dagelijkse opdrachten en een beperkt budget van 60 euro per volwassene en 20 euro per kind, word je ondergedompeld in de leefwereld van mensen die in armoede leven.

Voor de leden uit je gezin ontvang je € 60 per volwassene en € 20 per kind om één week rond te komen!

Tijdens de inleefweek vragen we ook om je aan volgende regels te houden:

  • Je doet jouw best om een week met het opgelegde budget toe te komen.
  • Voorraadkasten en diepvriezer gaan een week op slot! Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee). Naast voeding wordt er verwacht dat je één product voor persoonlijke hygiëne (tandpasta, zeep…) en één onderhoudsproduct ((afwas)middel…) aankoopt binnen het budget. Probeer om het gebruik van deze spullen te beperken tot een minimum.
  • Als je de enige deelnemer bent in jouw gezin, dan heb je voor jouw voeding van deze week twee opties: - Je zorgt zelf voor je eten en eet niet samen met de rest van jouw gezin/familie. Je eet en drinkt enkel voeding aangekocht met het weekbudget (behalve olie, peper, zout, koffie en thee). - Je eet gewoon samen met jouw gezin/familie. Voor het ontbijt trek je 2 euro af per dag, een broodmaaltijd is 2 euro. Voor warm eten, trek je 3 euro af. Je bent niet verplicht drie maal daags te eten.
  • Een wagen ter beschikking hebben, is geen evidentie. je verplaatst je zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. Wanneer je toch een auto nodig hebt, moet je de brandstof van die week ook betalen met jouw budget.
  • Om je emails te controleren en om jouw ervaringen te delen op de facebookpagina, mag je elke dag een half uurtje het internet gebruiken (op jouw eigen pc, tablet en smartphone samen!). Voor ander opzoekwerk moet je een alternatieve oplossing zoeken.
  • Tijdens de inleefweek mag je per persoon maximum 30 minuten bellen en 20 sms’jes versturen. Wanneer je je gsm onbeperkt wil gebruiken, moet je 5 euro aftrekken van jouw budget.
  • Cultuur is een basisrecht. Je doet daarom mee aan één cultuuractiviteit naar jouw keuze.
  • Mensen in armoede komen ook onverwachte situaties tegen. Een dringend doktersbezoek, tandpijn, een kapotte bril, een boete… In de loop van de week krijg je verschillende onverwachte situatie.

Praktische info:

Het startmoment voor deze week is gepland op vrijdag 15 oktober. Iedere deelnemer, of ieder deelnemend gezin, wordt op afspraak uitgenodigd tussen 18.00 en 22.00 uur, in het gemeentehuis, Koningin Astridplein 37.

Het slotmoment in groep gaat door op vrijdag 22 oktober 2021 om 19.00u in Ons Centrum, Michellaan 11.

Wil je graag meer informatie over deze inleefweek?

Je kan voor meer info terecht op de website van Welzijnszorg Limburg Inleefweek Armoede | Welzijnszorg of bij Ben Colaers, 011 34 92 10, ben.colaers@ocmwleopoldsburg.be .


Wil je je inschrijven?

Surf dan naar Inleefweek Armoede Leopoldsburg | Welzijnszorg en schrijf je in, of lukt het je niet via internet, neem dan contact op met Ben Colaers.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 18 gezinnen.

Dit is een unieke kans als je “aan den lijve” wilt ervaren wat leven in armoede met je doet.

Gepubliceerd op vrijdag 10 september 2021 11.42 u.