Ik loop de cadeautjeswinkel binnen van Meryem, een jonge spontane vrouw, dochter, moeder, winkeluitbaatster, Belgisch, Turks, moslima, vrijwilligster en zorgzame buurvrouw in Leopoldsburg Centrum. Ik vind haar met haar neus in een boek over deugdzaam leven. Ze leest net een hoofdstuk over de buurt, en vol enthousiasme vertelt ze hoe belangrijk het is voor haar om een goed mens en zorgzame buur te zijn. Haar ouders, migreerden naar België om in de mijn te werken en gaven haar deze waarden met de paplepel mee.
Mama bakte brood en als 7-jarige ging ik bij de buren aanbellen om te vragen of ze een stuk brood wilden. Voor mij is het vertrouwen in een buurt er altijd geweest. Je krijgt dan ook vertrouwen terug. Het was onze taak om te zorgen voor onze buurt.
Ze omschrijft zichzelf als een glimlachende en behulpzame winkeluitbaatster. Mensen komen binnen en buiten, en niet altijd voor een nieuw servies of een cadeautje te kopen. Buurtbewoners vertellen hun verhaal, en Meryem luistert naar hen. Ze vindt het belangrijk dat mensen elkaar steunen, en positief met elkaar omgaan. Zelf botst Meryem soms tegen stereotypen die bestaan over een gesluierde vrouw.
Mensen verschieten soms. Er is een drempel door er anders uit te zien, een gesluierde vrouw in een winkel achter een kassa. Ik merk dat een glimlach en een warme welkom deze drempel doorbreekt.
Soms krijgt ze te maken met uitspraken zoals Jij spreekt wel heel goed Nederlands of mensen die niet weten hoe ze met een hoofddoek moeten omgaan. "Zij blijft begrip hebben voor deze denkbeelden en probeert een weerwoord te bieden met haar mooie glimlach, inzet voor de buurt en door de ontmoeting aan te gaan."
Ook in het project zorgzame buurten draagt Meryem bij aan verbinding in de buurt. Zij kookte lekkere Linzensoep voor de Kom, Soep!-actie aan de Kiosk bij de Kerk. Ondanks een plenzende regenbui was er onverwachts toch een behoorlijke opkomst, en genoten de buurtbewoners van de gezellig samenkomst met een heerlijke kom soep, huisbereid door Meryem! Meryem is een mooi voorbeeld van wat een zorgzame buur kan betekenen!
Wil je meer weten over de actie Zorgzame Buurten in Leopoldsburg?
Neem dan contact op met dienstencentrum Den Tuinhoek, De Wittelaan 6, tel. 011 29 39 70.