Inwoners vragen zelf publieke laadpalen aan: eerste twee laadpalen binnenkort geïnstalleerd

Heb je een 100% elektrische auto? Maar kan je geen eigen laadpunt installeren en heb je er ook geen in de omgeving? Dan kan je een publieke laadpaal in je buurt aanvragen op vlaanderen.be/laadpaal.

Eerste twee palen in Leopoldsburg

Ook in Leopoldsburg werden op deze manier al laadpalen aangevraagd. De eerste twee exemplaren zullen binnenkort geïnstalleerd worden in de Koning Leopold III-laan en op de Markt in Heppen.

Bij zo'n laadpaal voorzien we telkens twee parkeerplaatsen die alleen kunnen gebruikt worden om een elektrisch voertuig op te laden. Het college van burgemeester en schepenen heeft deze week het aanvullende verkeersreglement goedgekeurd om deze parkeerplaatsen te voorzien.

Hoe aanvragen?

Je moet voldoen aan deze voorwaarden:

  • Je maakt gebruik van een batterij elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen). Alleen volledig elektrische wagens komen in aanmerking. In het loket zelf moet je dan ook bewijs hiervan aanleveren in de vorm van een inschrijvingsformulier, een bestelbon of een leasecontract.
  • Enkel personenwagens (M1) en lichte vracht (N1) komen in aanmerking.
  • Je beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of bent niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking).
  • Je aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.
  • Er is geen publiek toegankelijk laadpunt beschikbaar op maximaal 250m wandelafstand van je woning.

Is dit voor jou van toepassing? Surf dan naar www.vlaanderen.be/laadpaal en vraag een publieke laadpaal aan.

Gepubliceerd op dinsdag 7 maart 2023 15.48 u.