Januari, maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker bij vrouwen van 25 tot en met 64 jaar, die om de drie jaar een uitstrijkje kunnen laten nemen.

De kosten voor deze uitstrijkjes worden in principe volledig terugbetaald. Het ziekenfonds betaalt een deel van kostprijs voor de consultatie bij de arts terug. Bij twijfel over een factuur van het labo, contacteer je best het ziekenhuis.

Als het langer dan 4 jaar geleden is dat je als vrouw een uitstrijkje liet nemen (en je niet om medische redenen bent uitgesloten), dan ontvang je een uitnodigingsbrief voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker van het Centrum voor Kankeropsporing, samen met een informatieve folder. Je maakt zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag dat je niet ongesteld bent. Een uitstrijkje om de 3 jaar is voldoende omdat baarmoederhalskanker zeer traag ontstaat en er al vroeg afwijkende cellen zichtbaar zijn in het uitstrijkje.

De doelgroep voor een bepaald jaar zijn alle vrouwen die in Vlaanderen wonen en in dat kalenderjaar de leeftijd van 25 tot en met 64 jaar bereiken.

In Leopoldsburg, in 2021, was de totale dekkingsgraad 56,7%. Dit betekent dat 43,3 % van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van baarmoederhalskanker aangewezen is, zich niet preventief laat onderzoeken. De totale dekkingsgraad voor Provincie Limburg in 2021 was 61,3 % en voor het Vlaams Gewest 63,6 %.

Heb je nog vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Gepubliceerd op maandag 1 januari 2024 9 u.