Jong redt Oud - erfgoedprojecten Treurgracht en Lourdesgrot

De De naam “Jong redt Oud” zegt het al: jonge mensen redden oude dingen. Met Jong redt Oud wil de provincie Limburg, i.s.m. IOED Lage Kempen, jongeren warm maken voor erfgoed. In Leopoldsburg hebben we onder deze noemer twee erfgoedprojecten aangepakt.

De Treurgracht

De Treurgracht is een gedenkplaats met een donker verhaal. 
Op 4 september 1944 hadden de meeste Duitsers Leopoldsburg verlaten en konden 900 politieke gevangenen het kamp daar verlaten. Een aantal ex-gevangenen vonden onderdak en een warme maaltijd in Brouwerij Leopold in de Nicolaylaan. Enkele Vlaamse SS-soldaten waren hiervan op de hoogte en vielen op 6 september de brouwerij binnen. De mannen werden naar de overkant van de spoorweg geëscorteerd en moesten plaatsnemen bij een greppel. 20 van hen werden ter plaatse geëxecuteerd. Het monument naast de Treurgracht aan de IJzerlei eert hen.
In het kader van de 80ste herdenking van WOII krijgt de omgeving van de Treurgracht een grondige opknapbeurt. We kregen hulp van de leerlingen van 1A van campus FLX. De school heeft het monument, dat aan de overkant van de straat ligt, spreekwoordelijk geadopteerd en stak nu de handen uit de mouwen om het te helpen opfrissen. Het monument werd gepoetst en de kruisen opnieuw geschilderd.
Aan de rand van de site wordt het ‘Pad van de Herinnering’ aangelegd. Het pad bestaat uit 22 stapstenen, gelijk aan het aantal kruisen op de site. Ieder jaar worden de stenen aangevuld door de leerlingen van Campus FLX tijdens de herdenkingsceremonie. De eerste stapstenen worden zo in 2024 aangelegd, waarbij de 22ste steen in het jaar 2045 geplaatst wordt, tijdens de 100-jarige herdenking van het einde van WOII. De stenen dragen persoonlijke boodschappen van de leerlingen die ze tijdens de voorbereidende lessen hebben geschreven en/of getekend. Elke steen is verbonden met een van de slachtoffers en het ontwerp dat de leerlingen maken zal verwijzen naar deze persoon.

Lourdesgrot Heppen

In Heppen, aan de voormalige parochiezaal langs de Beringsesteenweg, staat een Lourdesgrot. Deze grot werd in 1950 gebouwd op initiatief van en door K.A.J. Heppen om hun tienjarig bestaan te vieren. Ze werd op 27 augustus 1950 plechtig ingewijd.
Samen met Heemkunde Heppen en de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst Lage Kempen gingen leerlingen van het zesde leerjaar van De Heppening aan de slag om de grot en de omgeving op te frissen. Ze kregen op voorhand van de voormalige ‘meester Gust’ een uitgebreide les over de grot en de parochiezaal. Gedeeltelijk in het plat Hèppes, want ook dialect is immers erfgoed.
Op donderdag 25 april 2024 staken de leerlingen de handen uit de mouwen en gingen ze aan de slag om de grot en omgeving op te frissen.
Gepubliceerd op maandag 17 juni 2024 11.19 u.