#KIJKINUWKOT

In 2004 is er via een scheepslading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in zuid-Frankrijk terechtgekomen. Een incident met hele grote gevolgen. Deze wespachtige is jammer genoeg ook al tot in Vlaanderen geraakt. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis. Denk je er eentje gezien te hebben, meld dit dan via www.vespawatch.be.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Hij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallende oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft hij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een goede manier om de soort te onderscheiden.
Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig roodbruin.
De Europese hoornaar is nuttig en zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

LET OP! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar zijn nest toe en kan heel gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden!

Je vindt nog veel meer informatie over deze Aziatische hoornaar op www.vespawatch.be. 

Gepubliceerd op woensdag 21 april 2021 16.35 u.