Labelen van fietsen

Maak een afspraak

Nieuwe fietsen graveren geeft soms problemen. We schakelen dan ook over op het labelen van fietsen.

Nieuwe (matte) lak van fietsen laat graveren moeilijk of niet toe. Dit kan een fiets beschadigen. Daarom gebruiken we voortaan een nieuwe methode. Het gemeentebestuur gaat in zee met Bikebank en start met het labelen van fietsen.

Waarom je fiets labelen?

Net zoals het graveren beschermt ook het label je fiets tegen diefstal. Het unieke Bikebanknummer en de QR-code leiden naar de gegevens en status van je fiets in een online databank. Als je als eigenaar toestemming geeft, word je meteen verwittigd als het label gescand wordt. Dat is handig, bijvoorbeeld wanneer je fiets wordt teruggevonden na diefstal.

Het labelen van je fiets is bovendien helemaal gratis.

Hoe kan je je fiets laten labelen?

Net zoals voorheen maak je online een afspraak en kom je op de afgesproken dag met je fiets naar de technische dienst.

Je vult een formulier in met jouw gegevens en de gegevens van je fiets en de technische dienst voorziet je fiets van een fietslabel met overlaminaat.

De technische dienst vult de nodige gegevens in op de website https://gevonden.vlaanderen/bikebank. We maken als het ware een datingprofiel van je fiets. Daarna zijn er 2 opties:

  1. Het gemeentebestuur draagt je fietsprofiel over aan jou zodat je zelf het beheer kan doen. Je kan bijvoorbeeld zelf extra info en foto’s toevoegen, aangeven dat je fiets werd gestolen of verkocht is.

  2. Als je niet handig bent met de computer kan je er ook voor kiezen om je fietsprofiel te laten beheren door het gemeentebestuur te laten. Je moet dan wel elke wijziging doorgeven.

Kan het label niet verwijderd worden?

Het label verwijderen is uiteraard niet onmogelijk, maar het maakt het potentiële dieven wel heel moeilijk.

De labels zijn vervaardigd uit breekbaar vinyl. Bij een poging om het label te verwijderen breekt het vinyl beetje bij beetje af en beschadigt de lak van de fiets. De plaats waar het label verwijderd werd zal daar steeds de sporen van blijven dragen. Om het label nog beter te beschermen plakken we bovendien ook een overlaminaat.

Ja, ik wil mijn fiets laten labelen! Wat doe ik nu?

  1. Maak een afspraak via de gemeentelijke website.

  2. Kies de datum en het tijdstip dat voor jou het beste past. We labelen elke eerste woensdag van de maand tussen 13.00 uur en 15.40 uur.

  3. Kom op de afgesproken dag met je fiets naar de technische dienst, Michellaan 1, 3970 Leopoldsburg.

Onder het motto ‘Voorkomen is beter dan genezen’…

Je fiets labelen is slechts één van de vele dingen die je kunt doen om dieven te ontmoedigen. Neem onderstaande tips in acht om het risico zo veel mogelijk te beperken:

  • Laat je fiets slotvast achter, ook al ga je slechts even bij de bakker of krantenwinkel binnen.
  • Garages, binnenplaatsen en fietsenstallingen bieden onvoldoende bescherming tegen diefstal. Leg je fiets ook daar altijd vast met een slot.
  • Indien je fiets ergens langere tijd blijft staan, gebruik je best een degelijk fietsslot dat je aan een vaststaand voorwerp vastmaakt.
  • Heeft je fiets snelkoppelingen? Leg dan zeker ook je wielen vast met een fietsslot.
  • Laat niets achter in je fietszakken of op je bagagedrager.
  • Verwijder alle accessoires zoals fietspompen, fietscomputers, afneembare verlichting of drinkbus.
  • Zet je fiets zoveel mogelijk op plaatsen waar veel volk passeert en die verlicht worden. Bewaakte fietsenstallingen zijn uiteraard de beste garantie tegen diefstal.
  • Is je fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte van fietsdiefstal bij de politie. Fietsdieven en helers rekenen er immers op dat je toch geen aangifte doet.
  • Verwittig de politie altijd wanneer je iemand een fietsslot ziet forceren of wanneer iemand je op straat een fiets probeert te verkopen.