Langer thuis, in een aangepast huis

Ben jij een 65+’er en wil je graag in je woning blijven wonen, maar is jouw woning onaangepast? Met de aanpassingspremie wil de Vlaamse overheid je financieel ondersteunen om je woning aan te passen aan jouw noden. We zetten even enkele belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Ik verblijf in een woning die niet van mij is, kom ik in aanmerking?

Als je aan de leeftijds- en inkomensvoorwaarden voldoet, kan je ook als niet-eigenaar mogelijks aanspraak maken op de aanpassingspremie. Ben je huurder van een woning en heb je een huurovereenkomst van minstens 3 jaar, dan kan je een aanpassingspremie aanvragen.
Woon je in bij een bloedverwant of aanverwant tot de 2e graad (geen oom, tante, nicht of neef),
dan kan de eigenaar van de woning, de aanvraag indienen.

Opgelet: op het einde van het huurcontract moet je als huurder je woning teruggeven in haar
oorspronkelijke staat. Wens je jouw huurwoning aan te passen? Bespreek dit eerst met je verhuurder om problemen te vermijden!

Mag ik de werken ook zelf uitvoeren?

Wens je de werken zelf uit te voeren? Geen probleem! Ook voor werken die je zelf uitvoert, die in aanmerking komen voor een aanpassingspremie, kan je een aanpassingspremie aanvragen. Zorg ervoor dat de facturen van je materiaalaankopen voldoen aan de voorwaarden voor (voorschot)facturen om een weigering te voorkomen.

Ik heb al een MijnVerbouwPremie aangevraagd/ontvangen, kom ik in aanmerking voor de aanpassingspremie?

Je kan de MijnVerbouwPremie combineren met de aanpassingspremie, maar niet voor dezelfde factuur of deelfactuur. Soms is de MijnVerbouwPremie echter interessanter dan de aanpassingspremie. Ben je van plan grote werken te doen? Dan kan het interessant zijn om beide premies aan te vragen. Zorg er dus voor dat je facturen voldoende zijn opgedeeld.

Het woon- en energieloket staat je graag bij met advies, maak hiervoor een afspraak bij de dienst huisvesting en kom langs met je aanpassingsplannen.

Meer info over de aanpassingspremie vind je op de website van Vlaanderen (via deze link).

Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van de Vlaamse overheid.

Gepubliceerd op donderdag 6 maart 2025 12 u.