Leopoldsburg bij koplopers qua afleveren omgevingsvergunningen

UNIZO Limburg heeft een vergelijking gemaakt van de doorlooptijden voor omgevingsvergunningen in de Limburgse gemeentes en Leopoldsburg zit in de kopgroep.

UNIZO Limburg heeft alle doorlooptijden voor omgevingsvergunningen in alle gemeentes met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat Leopoldsburg erg goed scoort. Er is gekeken naar drie verschillende cijfers:

  • Meldingen
  • Aanvragen in eerste aanleg (gewone aanvraag omgevingsvergunning, zonder beroepsprocedure)
  • Aanvragen in laatste aanleg (beroepsprocedures)

De doorlooptijden zijn gemeten vanaf het indienen van het project (of het beroep) tot de beslissing.

Meldingen

Voor bepaalde projecten geldt er alleen een meldingsplicht. De gemiddelde doorlooptijd voor zo'n melding ligt in Vlaanderen op 21,7 dagen. Leopoldsburg zit daar met 14,8 dagen ruim onder en staat in Limburg op de vijfde plaats na Hamont-Achel (13,2), Diepenbeek (13,8), Herk-de-Stad en Genk (beiden 14,3).

Aanvragen in eerste aanleg

De aanvragen in eerste aanleg zijn de aanvragen zelf, zonder dat er een beroepsprocedure gevoerd wordt. Deze worden in Vlaanderen gemiddeld binnen de 88,6 dagen behandeld. Hier staat Leopoldsburg in onze provincie op een gedeelde derde plaats met Gingelom met een doorlooptijd van 72,6 dagen. Alleen Houthalen-Helchteren (67,5) en Dilsen-Stokkem (71,2) scoren beter.

Aanvragen in laatste aanleg

Dit zijn de eventuele beroepsprocedures die gevoerd worden. Hier zit Leopoldsburg met 93,9 dagen licht boven het Vlaamse gemiddelde van 92,4, maar het staat binnen Limburg nog altijd op de zesde plaats.

Conclusie

Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat Leopoldsburg zeker binnen Limburg in de kopgroep zit, maar dat het ook in Vlaanderen een mooie score kan voorleggen.

bron van de cijfers: omgeving Vlaanderen

Gepubliceerd op maandag 6 november 2023 12 u.