Leopoldsburg gaat ‘s nachts een deel van de openbare verlichting doven

Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na.

Voor de openbare verlichting geldt eigenlijk hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden. Bovendien kunnen we hier als gemeente flink wat geld mee besparen.

Om onze energiekosten te bekampen, zijn we – zoals je misschien al weet – al een tijdje volop bezig met de vervanging van onze openbare verlichting door duurzame ledverlichting. Op ons grondgebied is ongeveer 30% van de lampen intussen vervangen.

Als gemeente willen we nu echter nog een stapje verder gaan. We laten vanaf zondagavond 26/02/2023 daarom een groot deel van de lichten in onze straten en op onze pleinen niet meer de hele nacht branden. Concreet houdt die beslissing in dat we, in samenspraak met netbeheerder Fluvius, overgaan naar een situatie waarbij we tussen 0.00 en 5.00 uur ’s morgens een groot deel van de verlichting doven.

Een paar uitzonderingen op deze nieuwe maatregel:

  • Van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag geldt dit niet. Dan blijft het licht gewoon branden zoals voorheen.
  • Voor de gewestwegen en aangelande straten (de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.

We benadrukken dat het doven (en dimmen) van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode (tussen 0.00 en 5.00 uur) van toepassing is. Bovendien levert deze aanpassing ons een aanzienlijke jaarlijkse besparing op voor onze gemeente.

We geven ook graag mee dat we deze ingreep gelijktijdig doen met heel wat van onze omliggende gemeenten/steden.

Zit je toch nog met vragen of bezorgheden over deze nieuwe maatregel? Dan kan je steeds terecht bij onze dienst milieu, duurzaamheid en mobiliteit op het nummer 011 34 92 10 of via mobiliteit@leopoldsburg.be

Gepubliceerd op maandag 20 februari 2023 16.26 u.