Leopoldsburg herdenkt 75 jaar Bevrijding

75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde de Tweede Wereldoorlog. Leopoldsburg speelde een belangrijke rol in de Bevrijding en wil dit dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In samenwerking met o.a. Defensie, het War Heritage Institute (WHI) en de Vlaamse Gemeenschap wordt er een uitgebreid programma uitgewerkt dat loopt van 12 t.e.m. 15 september 2019.

September 1944. De Tweede Wereldoorlog. Na de succesvolle landing in Normandië en de razendsnelle opmars door Frankrijk en België is de geallieerde bevrijding van West-Europa vastgelopen in de streek rond Leopoldsburg. Om de oorlog toch vóór Kerstmis te beëindigen waagt veldmaarschalk Montgomery een spectaculaire gok: hij lanceert ‘Operatie Market Garden’, één van de meest ambitieuze militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. Vertrekpunt: Leopoldsburg. Deze operatie vormt dan ook het middelpunt van de herdenkingsactiviteiten in Leopoldsburg.

‘Operation Market Garden 2019’

Het herdenkingsweekend start op donderdag 12 september met het oprichten van het ‘Basecamp Splendid’. Een paar honderd historische voertuigen van ‘OMG 2019’ verzamelen op de terreinen van Kwartier Moorslede en bouwen er hun kampement op om op zaterdag 14 september richting Nijmegen te vertrekken in een enorme colonne. ‘OMG 2019’ is een initiatief waarbij het grondoffensief van operatie Market-Garden overgedaan wordt. Meer info over ‘OMG 2019’ vind je op www.omg2019.nl.

Diezelfde donderdag arriveert ook de historische Bevrijdingskolonne Noord van het WHI in Leopoldsburg.

Herdenkingsplechtigheid en ‘Liberty Ball’

In samenwerking met Defensie en de scholen van Leopoldsburg wordt er op vrijdag 13 september een grote herdenkingsplechtigheid georganiseerd op het Koningin Astridplein. Ook de historische Bevrijdingskolonne Noord van het WHI neemt hieraan deel.

’s Avonds vindt er een groot ‘Liberty Ball’ plaats om de feestelijke sfeer van de Bevrijding helemaal opnieuw te beleven. Om goed voorbereid te zijn, kan je om 20.00 uur al een dansinitiatie lindy hop volgen, zodat je op de dansvloer niet uit de toon valt.

De Grote Rappèl ²

Het herdenkingsweekend is tevens het startmoment van ‘De Grote Rappèl ² ‘. Dit is een groots opgezet muziek- en theaterspektakel dat de eindfase van de Tweede Wereldoorlog op een spectaculaire manier tot leven brengt. Na een theaterwandeling kom je in een oude kazerne waar je volledig ondergedompeld wordt in de sfeer van WO II. In deze kazerne brengen meer dan 400 acteurs een verhaal waarin de bevrijding en de start van operatie Market Garden een hoofdrol spelen.

Er staan in totaal 10 voorstellingen geprogrammeerd tussen 12 en 29 september. Tickets zijn vanaf 10 mei verkrijgbaar via www.degroterappel.be of www.ccleopoldsburg.be.

International Sanicole Airshow

Tijdens het bevrijdingsweekend vindt ook de International Sanicole Airshow plaats , de jaarlijkse meeting op het gewezen militair vliegveld van het Kamp Van Beverlo (Hechtel-Eksel) door vliegclub Sanicole. Op vrijdag 13 september vanaf 18.00 uur en op zondag 15 september vanaf 10.00 uur. Deze activiteit staat ook in het teken van 75 jaar Bevrijding.

www.sanicole.com

Nationaal herdenkingsprogramma

Al deze activiteiten kaderen in het nationale herdenkingsprogramma van Defensie en het WHI. Dat loopt van 8 mei 2019 tot en met 8 mei 2020 en werd uitgewerkt samen met CegeSoma, Liberation Route Europe, de deelstaten, de toeristische federaties en de belangrijkste steden en gemeenten die een historische rol gespeeld hebben in de Bevrijding.

Voor meer info over het nationale herdenkingsprogramma kan je vanaf 8 mei terecht op www.belgiumremembers44-45.be.

Voor meer info over het herdenkingsweekend in Leopoldsburg: www.degroterappel.be

Gepubliceerd op woensdag 17 april 2019 13.26 u.