Leopoldsburg opent sterrenregister

Leopoldsburg legde in 2020 een sterrenweide aan en is sinds 2022 een sterrengemeente. Dat is een gemeente die vindt dat ouders van sterrenkinderen ook ouders zijn. We werken hiervoor samen met de organisatie Sterrenkinderen.

De gemeente heeft nu ook een sterrenregister geopend waarin sterrenkindjes geregistreerd kunnen worden, ongeacht de duur van de zwangerschap.

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte is een hartverscheurende ervaring voor ouders. Administratief gezien is de aangifte van zo’n stilgeboren kindje verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Vroeger dan 140 dagen zwangerschap is een wettelijke aangifte echter niet mogelijk.

De emotionele en symbolische betekenis van zo’n aangifte mogen we echter niet onderschatten. Dit biedt ouders de mogelijkheid om hun stilgeboren kindje officieel te erkennen en een naam te geven en zo een plaats te geven in hun leven. Maar voor sterrenkindjes – bij een zwangerschap korter dan 140 dagen – is dit dus wettelijk niet mogelijk.

Sterrenregister

De stad Oostende nam als eerste het initiatief om hieraan tegemoet te komen en een sterrenregister te openen. Hierin kunnen alle stilgeboren kindjes symbolisch geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Leopoldsburg vindt dit een heel mooi initiatief en daarom hebben we dit ook ingevoerd.

Deze symbolische aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar kan emotioneel een grote betekenis hebben voor ouders en nabestaanden van sterrenkindjes. Bovendien kan de aangifte online gebeuren zodat dit heel laagdrempelig en zonder onnodige administratieve overlast in orde gebracht kan worden. Ouders krijgen de keuze of ze alleen het kindje registreren of ook hun eigen gegevens opgeven, zodat ze gecontacteerd kunnen worden bij eventuele toekomstige herdenkingsmomenten of initiatieven die betrekking hebben op sterrenkindjes. Deze keuze kan natuurlijk op elk moment nog aangepast worden. Als de ouders dat willen, vermelden we de naam en geboortedatum van het kindje ook in het infomagazine.

Sterrenweide en herdenkingsboom

Reeds in 2020 legden wij een sterrenweide aan op de begraafplaats van Heppen. Hier staat ook een herdenkingsboom in cortenstaal. Ouders van een sterrenkindje hebben de mogelijkheid om in deze boom een blaadje in messing te hangen. Dat blaadje kan anoniem zijn, maar er kan ook een naam en/of geboortedatum ingegraveerd worden. Zo’n blaadje is gratis.

Terugwerkende kracht

Verdriet en rouwen is tijdloos. Daarom kunnen alle ouders van een sterrenkindje gebruik maken van het sterrenregister, hoe lang de stilgeboorte ook geleden is.

Een sterrenkindje registreren kan eenvoudig online via ons thuisloket.

Gepubliceerd op dinsdag 4 juni 2024 12.10 u.