Leopoldsburgse jeugd kan veilig weer naar school

Leopoldsburg heeft een nieuw mobiliteitsplan waarin resoluut gekozen wordt om alle kansen te geven aan de fietser en de wandelaar. Enkele nieuwe maatregelen zijn nu al zichtbaar in het straatbeeld. We sommen enkele acties uit dit plan op.

1. High-five

High-Five is een project waarmee kinderen punten kunnen scoren door te stappen en te fietsen naar school. De stappers doen dit door met hun medaillon te tikken langs een speciale High-Five paal op weg naar school. De fietsers doen dit door een tag aan hun fiets te hangen en voorbij de teller aan de fietsenstalling te rijden. Via een online spelplatform kunnen de kinderen extra punten sprokkelen. De gescoorde punten kunnen ze inruilen tegen leuke beloningen zoals voorstellingen in het cultuurcentrum, gratis zwembeurten en nog veel meer. We starten dit project ieder jaar in een andere school op, zodat elke school aan de beurt komt. In samenspraak met de scholen werd beslist dat de Methodeschool Ondersteboven de primeur krijgt en hier dit schooljaar mee start.

2. Schoolomgeving

Afgelopen jaren werden al een aantal maatregelen genomen om de schoolomgevingen veiliger te maken. Zo hebben we de Fernand van Baelstraat heringericht en hebben we deze zomer de schoolomgeving ter hoogte van de Beringsesteenweg in Heppen aangepast. Ook de komende maanden zal je nog kleurrijk straatmeubilair in de buurt van scholen zien verschijnen. Op deze manier willen we aan de automobilisten duidelijk maken dat ze een schoolomgeving naderen en hun rijgedrag moeten aanpassen.

3. Veilige schoolroutes

Naast de schoolomgevingen willen we ook de routes van en naar school veiliger maken door fietspaden aan te leggen, knelpunten op te lossen of zachte verbindingen in te richten. Voorbeelden hiervan zijn de wegmarkeringen in de Heidestraat, de geplande fietspaden langs de Kanaalstraat en de Kerkhovenweg, het verharden van de trage weg tussen de
Leopoldsburgsesteenweg en de Kanaalstraat en het aanpassen van de rotondes in het centrum van Leopoldsburg en Heppen.

4. Fietsstallingen in het centrum

Om het fietsen te promoten is het belangrijk dat je je fiets veilig kunt stallen. Daarom gaan we op een aantal (parkeer)plaatsen in het centrum van Leopoldsburg ‘fietsnietjes’ plaatsen, waartegen je je fiets kunt stallen en veilig vastmaken terwijl je gaat winkelen of gezellig op
een terrasje gaat zitten.

5. Openbare fietspompen

Op een aantal strategische locaties (waar veel fietsers komen) gaan we openbare fietspompen plaatsen. Voel je onderweg dat je band wat extra lucht kan gebruiken, dan kan je deze aan een van de openbare fietspompen bijpompen. Er komt zo’n openbare fietspomp aan het gemeentehuis, Liberation Garden, het station, de sporthal, het buurthuis, zwembad De Merel en aan de kanaalkom.

Openbaar vervoer

Ook De Lijn voert een aantal interessante aanpassingen door in haar aanbod. De vervoersmaatschappij breidt haar aanbod uit met meer lijnen. Zo wordt het makkelijker om voor het openbaar vervoer te kiezen. Dankzij lijn 17a rijden er de hele dag extra bussen tussen Leopoldsburg en Diest. Deze vullen de lijnen 299 en 302 aan, zodat je tot wel twee keer per uur kunt reizen van en naar Tessenderlo en Diest, of Tessenderlo en Leopoldsburg. Sinds 1 juli 2023 rijdt lijn 26 tussen Kinrooi en Leopoldsburg. Zo kan je elk half uur een bus nemen op het traject tussen Leopoldsburg en Bree, als je lijn 302 erbij telt. Voor de kotstudenten heb je elke zondagavond vanuit Maaseik en Bocholt twee verbindingen richting Leuven en Brussel. En op vrijdagen is er één verbinding vanuit Brussel en twee vanuit Leuven. Deze rijden dan naar Maaseik en Bocholt.

Gepubliceerd op vrijdag 1 september 2023 9.51 u.