Niet-Belgen: identiteitsbewijs voor -12-jarigen

Maak een afspraak via mail of telefoon.

De vreemdelingenkaart -12 is een identiteitsdocument dat de snelle identificatie mogelijk maakt van een niet-Belgisch kind -12 jaar. De vreemdelingenkaart -12 is geldig buiten België in de meeste Europese landen. De vreemdelingenkaarten -12 hebben in principe een geldigheidsduur van 3 jaar, met uitzondering van de de A-kaart die een beperkte duur heeft.

Wanneer je jezelf aanmeldt, moet je altijd je paspoort en verblijfskaart meebrengen. Kom je voor de vernieuwing van je verblijfskaart? Dan moet je ook een pasfoto (max. 6 maanden oud) meebrengen. Je meldt jezelf altijd - ook voor het overmaken van documenten voor je verblijfsprocedure - in persoon aan.

De huidige identiteitsbewijzen waarvan de einddatum nog niet verstreken is, of geldig blijven na 15 januari 2024, moeten niet omgewisseld worden.

Voorwaarden

De vreemdelingenkaart -12 wordt afgegeven op vraag van een ouder of voogd. Wanneer het kind in een pleeggezin of pleeginstelling werd geplaatst, kan de vreemdelingen -12 ook worden aangevraagd en uitgereikt aan een pleegouder of aan de veantwoordelijke van de pleeginstelling.

De pasfoto die je meebrengt moet recent zijn (maximum 6 maanden oud) en voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat het gezicht van het kind goed zichtbaar is. Het kind moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Hoe aanvragen?

Je maakt een afspraak met de dienst burgerzaken, vreemdelingendienst

  • via mail: vreemdelingen@leopoldsburg.be
  • via het algemeen nummer 011 29 39 70

 

 

 

Kostprijs

Breng je bankkaart mee om elektronisch te betalen.

Kostprijs:

Kaarttype EU, EU+, F, F+, M :

- normale procedure (2 tot 3 weken): 11 euro

- spoedprocedure (levering in gemeente dag + 1): 118 euro

Kaarttype A, B, K, L: 

- normale procedure (2 tot 3 weken): 14 euro

- spoedprocedure (levering in gemeente dag + 1): 129 euro

                                 

Wat meebrengen?

  • je paspoort en verblijfskaart
  • identiteitskaart van één van de ouders
  • een recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) van het kind, die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's
  • de echtgescheiden of gescheiden levende ouders moeten een kopie van het vonnis van het hoederecht voorleggen. Als de persoon die zich aanbiedt, niet over het hoederecht beschikt, moet die in het bezit zijn van een ondertekende toestemming van de persoon die wel over het hoederecht beschikt.