Je moet nog altijd pasfoto's meebrengen naar het gemeentehuis

In de pers verscheen het bericht dat je binnenkort je foto voor je identiteitsbewijs in het gemeentehuis zult kunnen laten maken. Dat systeem is bij ons nog niet in werking. Je moet dus nog altijd zelf een recente pasfoto meebrengen als je een identiteitskaart of paspoort wilt aanvragen.

Waarover gaat het?

Om identiteitsfraude tegen te gaan, zullen wij binnenkort zelf de foto's maken voor op je identiteitskaart of paspoort. De FOD Binnenlandse Zaken heeft dit nieuwe systeem aan de pers gedemonstreerd in Rotselaar, één van de pilootgemeenten.

Waarom?

De laatste tijd krijgen gemeenten meer en meer te maken met identiteitsfraude door lookalikes. Mensen proberen een identiteitsdocument aan te vragen met een pasfoto van iemand die op hen lijkt. Om dat tegen te gaan, zullen we met een speciaal camerasysteem ter plaatse een foto maken van de aanvrager.

Bovendien vermijden we met dit systeem discussies over foto's die te oud of niet geschikt zijn voor een identiteitsbewijs.

Voor welke identiteitsbewijzen?

Het systeem zal in eerste instantie ingezet worden voor identiteitskaarten en reispaspoorten. Voor rijbewijzen kan dit nu nog niet gebruikt worden.

Wanneer in Leopoldsburg?

Ook Leopoldsburg stapt in dit nieuwe systeem, maar bij ons is het nog niet geïnstalleerd. Het is nog niet duidelijk wanneer we dit systeem in gebruik zullen kunnen nemen. Zodra dat het geval is, zullen we daar nog uitgebreid over communiceren.

Als je op dit moment dus een identiteitskaart of paspoort wilt aanvragen, moet je nog altijd eerst langs de fotograaf passeren om een pasfoto te laten maken.

Gepubliceerd op woensdag 20 maart 2024 16.44 u.