Naar inhoud

Herdenking Kampse schrijver J.M.H. Berckmans

ga naar het recentste nieuws

JMH Berckmans

Leopoldsburg brengt op zaterdag 22 september 2018 van 19.00 tot 20.00 uur een mooie hulde aan de man wiens ster in de Walk of Fame van Leopoldsburg prijkt: J.M.H. Berckmans. Marcel Vanthilt en Chris Ceustermans werken hieraan mee.

Waar: Cultuurcentrum Leopoldsburg
Inkom: gratis
Organisatie: Bibliotheek Leopoldsburg i.s.m. CC Leopoldsburg

Op 31 augustus is het tien jaar geleden dat J.M.H. Berckmans overleed in Antwerpen. De schrijver groeide op in Leopoldsburg. Al op het moment van zijn dood was Berckmans een legendarisch schrijver die net als Louis Paul Boon en Ivo Michiels een volstrekt eigen toon en een arbeidersjeugd gemeen had.

Hoewel hij op zijn elfde naar Antwerpen verhuisde, waren zijn jeugdjaren in Leopoldsburg voor  Berckmans van enorm belang. Tot zijn laatste teksten in 2007-2008 bleef hij teruggrijpen naar figuren uit het Kamp zoals Coletteke Rijstpap en naar uitdrukkingen uit het Kampse dialect. ‘Limburg allein, maar Leopoldsburg vooral’, waren de woorden waarmee hij ooit een tekst afsloot.

Berckmans’ literaire leven is echter nog lang niet afgesloten. Tijdens dit tiende sterfjaar van de literaire legende verschijnen er bij Uitgeverij Vrijdag een bloemlezing ‘Verhalen uit de Grauwzone’ en een biografie ‘Schrijven in de Grauwzone’. In zijn adoptiestad Antwerpen zal Berckmans op zijn tiende sterfdag centraal staan tijdens een literair festival in de Permeke-bibliotheek.

Maar ook Leopoldsburg herdenkt zijn vermaarde zoon met een kort maar krachtig eerbetoon. Marcel Vanthilt, een  kameraad van Berckmans, zal enkele fragmenten van Berckmans voorlezen die hem nauw aan het hart liggen - misschien zelfs met een muzikale toets. Berckmans’ biograaf en bloemlezer Chris Ceustermans vertelt over de sterke band tussen Leopoldsburg en Berckmans. En wie weet duiken nog oude schoolkameraden van Berckmans na meer dan een halve eeuw weer op...  In elk geval wordt het een mooie hulde aan de man wiens ster in de Walk of Fame van Leopoldsburg prijkt.

Datum van het bericht: 13-09-2018