Noodopvangcentrum Leopoldsburg blijft langer open

De gemeente Leopoldsburg heeft van Fedasil de vraag gekregen om het noodopvangcentrum voor verzoekers van internationale bescherming langer open te houden. Het centrum zal tot einde juni 2024 open blijven. De gemeenteraad werd daarover vanavond ingelicht.

Ons land, en bij uitbreiding zowat alle Europese landen, hebben te maken met een toestroom van asielzoekers. Het ziet ernaar uit dat ons land in 2022 het hoogste aantal aanvragen zal kennen sinds 2015. Heel wat mensen ontvluchten de politieke en economische instabiliteit in hun land. En ook de oorlog in Oekraïne, die wereldwijd voor voedselschaarste en koopkrachtvermindering zorgt, doet daar een schepje bovenop. Dat alles maakt dat ons land zich op het vlak van de opvang van asielzoekers nog steeds in een crisissituatie bevindt. De beelden van de lange wachtrijen voor het aanmeldcentrum voor kandidaat-asielzoekers in Brussel bevestigen dit verhaal.

Fedasil kent bijgevolg nog steeds een grote noodzaak aan opvangplaatsen en heeft aan het gemeentebestuur van Leopoldsburg gevraagd of het noodopvangcentrum op het voormalige militaire kwartier Moorslede langer open kan blijven. Het gebouw waarin zich de administratie van het centrum bevindt, is immers eigendom van de gemeente Leopoldsburg. Er is nu beslist om het centrum anderhalf jaar langer open te houden dan voorzien. Dat wil zeggen dat de voorziene sluitingsdatum verschuift naar de zomervakantie van 2024. Op die manier zouden de schoolgaande kinderen die in het centrum verblijven hun schooljaar in Leopoldsburg kunnen afmaken.

Gepubliceerd op woensdag 5 oktober 2022 20 u.