Noodopvangcentrum Leopoldsburg blijft langer open

De gemeente Leopoldsburg heeft van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie de vraag gekregen om het noodopvangcentrum voor verzoekers van internationale bescherming langer open te houden. Het centrum zal tot het einde van de zomer van 2025 open blijven.

In de huidige legislatuur werden meer dan 10.000 opvangplaatsen opgebouwd in 107 verschillende steden en gemeenten. Maar het aantal asielaanvragen in België blijft op een heel hoog niveau. In februari 2024 noteerden we bijvoorbeeld meer asielaanvragen dan in februari 2016 tijdens de Syrië-crisis. België staat hier niet alleen in, de Europese Unie kende 18% meer asielverzoeken in 2023 dan het jaar voorheen en men werkt binnen Europa aan een antwoord op dit vraagstuk.

Daarom heeft de staatssecretaris aan het gemeentebestuur van Leopoldsburg gevraagd of het noodopvangcentrum op het voormalige militaire kwartier Moorslede open kan blijven tot het einde van de zomer van 2025.

Ook nu weer houdt deze datum rekening met de schoolgaande kinderen in het centrum die op die manier hun schooljaar kunnen uitdoen in Leopoldsburg. Er bevinden zich op dit moment de helft meer families met kinderen in het noodopvangcentrum van Leopoldsburg door een gewijzigde toewijzingspolitiek. Er zijn nu 53 families tegenover 35 in september 2023. Het aantal alleenstaande mannen is in dezelfde periode met 23% gedaald. Van de 477 bewoners – dat is 4% minder dan in september – hebben meer dan 200 personen minstens 30 dagen gewerkt.

Gepubliceerd op woensdag 3 april 2024 20 u.