Oktober, actiemaand borstkankerpreventie

Oktober is internationaal de actiemaand in strijd tegen borstkanker. De gemeente Leopoldsburg wil deze maand gebruiken om infomomenten te organiseren rond het belang van borstkanker. Iedereen is welkom op deze infomomenten. Op 9 oktober is er het lanceringsmoment.

De maand oktober is internationaal de periode waarin er heel wat acties worden opgezet in de strijd tegen borstkanker. Voor vrouwen is dit een van de meest voorkomende kankers die spijtig genoeg heel wat levens kost. Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen en kanker in een vroegtijdig stadium op te sporen en te behandelen.

Cijfers voor Leopoldsburg geven aan dat 61,5% (2021) van de vrouwen binnen de doelgroep 50-69 jaar deelneemt aan preventieve borstkanker-screening. In onze eerstelijnszone is dit 67%. Dit geeft aan dat het nodig is om borstkankerpreventie nog meer onder de aandacht te brengen.

Op 9 oktober is er een lanceringsmoment in het gemeentehuis met een heuse roze loper en met schilderwerken van Nazmiye Bayranoglu rond het thema borstkanker.

Via samenkomsten met vrouwen zullen we in de maand oktober inzetten op infomomenten rond het belang van borstkankerscreening. Zit je met vragen of wil je mee andere vrouwen overtuigen om zich te laten controleren? Geef dan zeker een seintje.

We organiseren deze acties samen met LOGO Limburg en het Centrum voor Kankeropsporing.

Meer info: Dienst diversiteit, diversiteit@leopoldsburg.be of tel. 011 29 39 70.

Gepubliceerd op vrijdag 8 september 2023 8 u.