Omruilen oude afvalzakken (VOLLEDIGE ROLLEN) tot en met 31 maart 2022

Op 1 januari 2022 verandert er heel wat op afvalgebied in Limburg en Diest. Een nieuwe Vlaamse wetgeving bepaalt dat alle afvalzakken vanaf dan voor 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan. Eén januari is ook de start van het nieuwe afvalinzamelsysteem Optimo.
 

De omruil van oude afvalzakken kan sinds 3 december

Sinds vrijdag 3 december 2021 kan je aan de onthaalbalie van het gemeentehuis je volledige (onaangebroken) rollen inruilen tegen nieuwe. Je moet hiervoor geen afspraak maken.

Bekijk hier de openingsuren van de onthaalbalie.

Verschillende soorten afvalzakken worden vanaf volgend jaar niet meer aanvaard:

Afvalsoort Niet geldig vanaf 01/01/2022 Om te ruilen voor
Pmd Blauwe zak met zwart treklint Nieuwe blauwe zak met wit treklint
Huisvuil Bordeaux zak (klein en groot) Grijze zak (klein en groot)
Groenafval Witte (composteerbare) zak Groene plastic zak

Maar wat met de oude zakken?

In tegenstelling tot wat eerder gecommuniceerd werd, heeft Limburg.net beslist dat je tussen 2 december 2021 en 31 maart 2022 volledige rollen oude zakken zult kunnen omruilen voor nieuwe rollen. Losse oude zakken kunnen niet worden ingeruild, maar mogen buitengezet worden tot en met 31 december 2021.

Hou rekening met volgende zaken bij het omruilen:

  • Het is niet mogelijk om een aangebroken rol afvalzakken om te ruilen. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld 2 zakken om te ruilen tegen twee nieuwe zakken.
  • Je kunt alleen een rol afvalzakken tegen een gelijkaardige rol omruilen. Het is niet mogelijk om een rol om te ruilen naar een andere type rol. Een voorbeeld: het is niet mogelijk om 1 rol kleine bordeaux huisvuilzakken om te ruilen tegen 2 rollen pmd-zakken. Eén rol grote bordeaux huisvuilzakken wordt omgeruild naar één rol grote grijze huisvuilzakken. 
  • Pmd-zakken met zwarte lintjes kunnen na 1 januari 2022 ook niet meer naar het recyclagepark gebracht worden.

Waar kan je oude rollen omruilen?

Je kunt sinds vrijdag 3 december 2021 je oude rollen inruilen aan de balie van het gemeentehuis. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Meer info

Klik hier voor meer info in een artikel op de website van Limburg.net.

Gepubliceerd op vrijdag 3 december 2021 10 u.