Op reis naar het buitenland?

De zomervakantie wacht om de hoek. Nog nooit snakten we zo hard naar een zorgeloze tijd waar ontspanning centraal staat. Een rustige zonvakantie aan het strand of toch een actievere sportvakantie...

Wat te doen voor en na je reis?

Er is heel wat informatie te vinden over wat je allemaal moet doen voor en na je reis. Je surft best naar www.info-coronavirus.be voor de laatste informatie.

Coronatesten

Alhoewel de vaccinatie goed vooruit gaat, zal spijtig genoeg niet iedereen tijdig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat een deel van de reizigers alsnog een negatieve PCR-test nodig zal hebben om een land binnen te kunnen. Dit hangt sterk af van hoe snel het Europees digitaal coronacertificaat functioneel zal zijn en welke bijkomende maatregelen individuele landen van reizigers zullen verwachten.

Nu ook bij de apotheek

Je kunt nu ook bij een deelnemende apotheek terecht voor een snelle antigeentest. De apotheken Alaerts, De Voorzorg, Lloydspharma en Meysen werken samen om deze service aan hun patiënten te kunnen aanbieden.

Je moet in de apotheek zelf je afspraak gaan maken voor een test. Deze is niet gratis. De testen zelf gebeuren in de vroegere Brilba(a)r in de Stationsstraat 63. Er wordt getest op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18.45 tot 20.45 uur, maar niet op feestdagen.

Opgelet: verifieer of een snelle antigeentest voldoet aan de vereisten voor jouw bestemming of evenement. Zorg ook dat je tijdig je test inplant en laat afnemen!

Extra capaciteit

Tijdens weekdagen buiten de normale openingsuren wordt er in samenspraak met de triagecentra, de huisartsenkring en de huisartsenwachtpost extra testcapaciteit voorzien voor vertrekkende reizigers in het testcentrum van Beringen. Dit wordt georganiseerd vanuit Practimed. Deze extra testmogelijkheid gaat door op de weekdagen tussen 9.00 en 12.00 uur en tussen 17.00 en 19.00 uur. Je moet hiervoor een afspraak maken via mijngezondheid.be

De testcentra worden door de overheid verplicht om testen af te nemen voor mensen die naar het buitenland willen reizen. De testcentra van Heusden en Beringen zullen hier dus ook capaciteit voor moeten vrijmaken. Sinds 26/06/21 kunnen burgers die naar het buitenland willen reizen, zelf een code aanmaken voor een test via www.mijngezondheid.be. Zij kunnen via deze website dan ook zelf een afspraak inboeken in een testcentrum.

Opgelet: de testcentra van Heusden en Beringen zullen eerst voorrang geven aan het testen van symptomatische patiënten en hoog-risicocontacten. De overige capaciteit zal gebruikt worden voor het testen van mensen die naar het buitenland op reis willen gaan. Het is dus niet zo dat er onbeperkte testcapaciteit is voor reizigers! 

Bel niet naar je huisarts of de wachtpost!

Bel NIET naar je huisarts of naar de huisartsenwachtpost voor een test om op vakantie te gaan. De huisartsenwachtpost dient enkel voor medische urgente klachten die niet kunnen wachten tot bij de huisdokter. De huisartsen daar zijn ook niet in de mogelijkheid om de stalen tot bij een labo te krijgen.

Andere testlocaties

Als alternatief kan je je ook op onderstaande locaties laten testen 1:

1. Practimed Tessenderlo (Op afspraak) 

 • Groenstraat 27, 3980 Tessenderlo
 • Maandag – Vrijdag : 8.00 – 12.00 uur & 13.00 – 15.00 uur 
 • zaterdag van 8.30-10.00 uur & op zondag van 17.00 – 18.30 uur 
 • Zelfde afspraaksysteem als voor Beringen 
Beringen containers Mijn-Wachtpost

2. CMA Hasselt (Op afspraak) 

 • Elfde-Liniestraat 27, 3500 Hasselt 
 • Maandag-Vrijdag: Volgens vrije slots in de agenda 
 • 2de en 4de zaterdag van de maand: Volgens vrije slots in de agenda 
 • Online reservatiesysteem via www.cma.be

3. Labo Rigo Genk (Zonder afspraak)

 • Bosdel 89, 3600 Genk
 • Maandag – Zaterdag 8.00 – 10.00 uur
 • meer informatie www.laborigo.be

4. Ziekenhuis Geel (Op afspraak)

5. Teststraat UZA in Geel: TravelTest@ Geel(Op afspraak)

6. CMA Herentals (Op afspraak)

 • Oudstrijderslaan 199, 2200 Herentals
 • Maandag – Vrijdag: Volgens vrije slots in de agenda
 • Online reservatiesysteem via www.cma.be

7. EcoCare testcentrum Brussels Airport (Voorkeur met afspraak)

Bovenstaande gegevens worden, vermoedelijk, regelmatig gewijzigd door wijzigingen op het werkveld en de richtlijnen vanuit de overheden. Raadpleeg, voor je deze testcentra contacteert, regelmatig de verschillende websites.

Wij wensen iedereen alvast een deugddoende vakantie toe, blijf de lokale en nationale regels opvolgen en zorg goed voor elkaar.

1 Gegevens op deze lijst kunnen ondertussen gewijzigd zijn. Dit is een niet-limitatieve opsomming. Mogelijk kan je je nog op andere plaatsen laten testen.

Gepubliceerd op maandag 12 juli 2021 10.30 u.