Over Leopoldsburg

Leopoldsburg, even situeren...

De gemeente Leopoldsburg is gelegen in de provincie Limburg en grenst aan Beringen, Ham, Balen en Hechtel-Eksel. Dankzij de aanwezigheid van een station (spoorlijn Hasselt-Mol) en vlotte busverbindingen, is Leopoldsburg erg goed bereikbaar.

Leopoldsburg is een kleine gemeente met een oppervlakte van 2.249 ha. 

Leopoldsburg is een groene gemeente met veel bossen en weiden. Op een afstand van twee kilometer vindt elke inwoner wel een bosomgeving om zich te ontspannen. Toch vind je binnen een straal van twintig kilometer, de grote industriegebieden van Lommel, Tessenderlo en Beringen.

Leopoldsburg is met 3.500 militairen de belangrijkste militaire garnizoenstad van het land. Er is een kwalitatief en uitgebreid scholennetwerk en een belangrijk handelscentrum.

Een vleugje geschiedenis

Leopoldsburg is de jongste gemeente van Vlaanderen: erkend als zelfstandige gemeente in 1850. De gemeente werd genoemd naar koning Leopold I, die er het eerste permanente militaire kamp liet bouwen. 

Als jonge nederzetting, verbonden met het militaire kamp, kenmerkt Leopoldsburg zich door haar rechthoekig stratenpatroon met specifieke zichten en mooie gebouwen. In 1976 fusioneerde Leopoldsburg met de gemeente Heppen. Deelgemeente Heppen heeft een langere geschiedenis als gehucht van Beverlo en als zelfstandige gemeente tot aan de fusie met Leopoldsburg in 1976. 

Vandaag de dag behoort Leopoldsburg tot een van de kleinstedelijke gebieden van Vlaanderen. 

Wapenschild en vlag

In het boek “Wapenboek van de provinciën en gemeenten van België” (Brussel 1955), van M. Servais lezen we:

“Leopoldsburg is een gemeente in de provincie Limburg, gelegen bij de Hollandse grens, die haar naam te danken heeft aan haar stichter, Koning Leopold I.

De eerste koning der Belgen schiep in 1835 het militaire kamp van Beverlo.

De gemeente Leopoldsburg werd opgericht door de wet van 24 mei 1850 en bestaat uit een gebied dat afgescheiden werd van Beverlo.

Het wapen dat in 1877 voor Leopoldsburg samengesteld werd, herinnert aan die oprichting. Het is een in drieën gedeeld schild van sabel, goud en keel – de nationale vlag – waarop twee zilveren zwaarden met goud versierd in schuinkruis geplaatst zijn.

Het wapenschild is van sinopel en draagt het monogram van Leopold I: twee afgewende letters “L” gekroond van goud.”

___

In 1989 legt het gemeentebestuur het wapenschild en de vlag vast in een gemeenteraadsbesluit, dat bekrachtigd word bij ministerieel besluit.

Uit het Belgisch staatsblad dd. 08-12-1990:

“Bij ministerieel besluit van 20 juli 1989 wordt het gemeenteraadsbesluit bekrachtigd van 25 april 1989 van de gemeente Leopoldsburg tot vaststelling van het gemeentewapen en –vlag waarvan de beschrijving luidt als volgt:

WAPEN:
“Gedeeld in drieën van sabel, van goud en van keel, twee schuingekruiste zwaarden van zilver met gevest van goud over alles heen;

Schildhoofd: in sinopel twee afgewende hoofdletters L., overtopt met de Belgische koningskroon.”

VLAG:
“Kraprood met twee gele afgewende hoofdletters L, overtopt met de Belgische koningskroon.”

Links

  • Erfgoed Leopoldsburg heeft de facebookpagina Over 't Kamp van toen waarop regelmatig oude foto's en weetjes over Leopoldsburg gepost worden.
  • Op www.3970leopoldsburg.be vind je meer informatie over de geschiedenis van Leopoldsburg en Heppen.

Deze websites zijn particuliere initiatieven. De gemeente Leopoldsburg is niet verantwoordelijk voor de informatie die hier te vinden is.