Overlast door everzwijnen: meld rechtstreeks via Wild in Zicht

Ze zitten niet alleen in de Ardennen, maar ook hier. Hun grote appetijt zorgt ook voor overlast. Bijna voortdurend zoeken ze naar lekkere hapjes, ook in jouw tuin. Daarom onderneem je best actie om hen de weg te versperren. De overheid werkt nauw samen met de jagers om het aantal in toom te houden.

www.everzwijnen.be 

De provincie Limburg heeft in samenwerking met Boerenbond, Natuurpunt, Limburgs Landschap, Hubertus Vereniging Vlaanderen, Agentschap voor Natuur en Bos en Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een nieuwe website opgericht: www.everzwijnen.be.

Op deze website vind je informatie over everzwijnen, over de schade die ze kunnen aanrichten, maar ook over de maatregelen die je kunt treffen om everzwijnen te ontmoedigen.

Hoe pakken we dit aan?

Een mirakeloplossing om meteen van de everzwijnen af te zijn bestaat er niet. Experten werken wel aan manieren om de overlast te verminderen.

De laatste tijd komen deze dieren ook meer en meer in bewoond en verstedelijkt gebied voor. Daaraan is de wetgeving op het jagen niet aangepast. Voor het Agentschap Natuur en Bos (ANB) was dit de aanleiding om in 2023 een leertraject voor het beheer van everzwijnen in dergelijke bewoonde gebieden op te starten. ANB werkte een project uit in samenwerking met stad Genk. Men wilde hiermee nagaan hoe overlast door everzwijnen kan worden aangepakt in een stedelijke context. Dit gebeurde door een team van gemachtigde faunabeheerders in te zetten. Doordat dit team veelbelovende resultaten heeft kunnen neerzetten, wordt dit project in 2024 opgeschaald naar andere Vlaamse gemeenten.

Leopoldsburg is ook in dit project gestapt. De faunabeheerders van ANB zijn ook in onze gemeente aan de slag om de nodige maatregelen te treffen. Op deze manier hopen we samen de overlast en schade door everzwijnen te doen afnemen.

Waarnemingen en overlast melden

Heb je (sporen van) everzwijnen gezien? Heb je schade door everzwijnen? Meld dat dan via www.wildinzicht.be. Zo komt je melding rechtstreeks bij de faunabeheerders van het Agentschap Natuur en Bos terecht. Zij kunnen dan zien of en hoe ze hun maatregelen moeten aanpassen.

Klik hier om everzwijnen te melden

Gepubliceerd op vrijdag 30 augustus 2024 13.30 u.