Waarom mag je geen gras in de natuur gooien?

In het voorjaar en de zomer vergt een (eigen) tuin toch wat onderhoud en komt de grasmaaier regelmatig van stal. Wat doe jij na afloop met je vers gemaaide gras?

Gras kan in de groene zak voor tuinafval, maar die is - zeker voor grotere tuinen - al snel te klein. De verleiding is dan groot om je gemaaide gras te dumpen aan de rand van een bos of in een verlaten berm. Maar wist je dat dit een vorm van sluikstorten is, en dus strafbaar? In Leopoldsburg kan je je grasmaaisel trouwens nog steeds gratis kwijt in het recyclagepark.

Gedumpt gras heeft nadelige gevolgen voor het milieu: gras beïnvloedt de bodem, waardoor het ecosyteem in de war geraakt. Zo verdwijnt de bloemenrijke vegetatie en wordt die overgenomen door ruige kruidensoorten als brandnetels. Daarnaast heeft het ook nadelige gevolgen voor dieren, ze kunnen er namelijk ziek van worden.

Tot slot brengt het ook extra werklast met zich mee: het gedumpte gras moet namelijk zo snel mogelijk worden opgeruimd door de bevoegde diensten. Dump je gras dus niet in de natuur of bermen, maar composteer het of breng het als mulchlaag aan tussen je planten. Dat verhindert dat er onkruid tussen kruipt en zo geraakt je groene zak ook minder snel vol.

Bron: mooimakers.be

Gepubliceerd op dinsdag 16 mei 2023 15.03 u.