Weg met asbest

Dubolimburg lanceert een campagne om het verwijderen en afvoeren van asbest professioneel, veilig en – dankzij de nieuwe premies – goedkoper te laten gebeuren, in samenwerking met OVAM, de provincie Limburg en de bouwsector.

Asbest werd tot einde jaren ‘80 veelvuldig gebruikt in de bouwsector. In de loop der jaren werd echter duidelijk dat het inademen van asbestvezels ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Er is vandaag nog steeds veel asbest aanwezig in en rond onze woningen. Dubolimburg lanceert daarom een campagne in samenwerking met OVAM, de provincie Limburg en de bouwsector om het verwijderen en afvoeren van asbest professioneel, veilig en – dankzij de nieuwe premies – goedkoper te laten gebeuren. De Asbestverwijderingscampagne loopt nog tot en met december 2024.

Dubolimburg vzw is al meer dan 15 jaar de betrouwbare partner van iedereen die in Limburg duurzaam wil (ver)bouwen en wonen. Dankzij het objectieve advies en de begeleiding van De Huisdokter krijgen jaarlijks meer dan 400 particulieren het juiste maatadvies aan huis om hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Nu komt daar dus asbestverwijdering bij. Mét premies.

‘We zien het verwijderen van asbest niet louter als een service op zich,’ vertelt projectcoördinator Karen Smets, ‘maar ook als een kans voor de eigenaar om de woning grondiger aan te pakken. Daarom zal, bij asbest in dak of gevel, de Huisdokter van Dubolimburg ook een advies geven over isolatie, ventilatie, verwarming en andere aspecten van duurzaam bouwen. Op die manier bieden we de Limburger een goed inzicht in de mogelijkheden van zijn of haar woning en zetten we hen op weg naar een betere, gezondere, veiligere woning.’

Werkwijze

Wie een vermoeden heeft van asbest in zijn dak, gevel of leidingisolatie kan een afspraak maken met Dubolimburg. Zij sturen een asbestdeskundige ter plaatse die – eventueel via een labo-onderzoek – de aanwezigheid van asbest zal detecteren. Daarna zorgen geselecteerde aannemers, al dan niet gecombineerd met het advies van de Huisdokter, voor het verwijderen en afvoeren.

Premies

Wie het volledige traject van Dubolimburg afwerkt – van de detectie door een asbestdeskundige tot het effectieve verwijderen en afvoeren van het asbesthoudende materiaal door een aannemer uit de Dubolimburgpoule – heeft recht op premies. Op die manier worden de diensten van de asbestdeskundige én de huur van een container gratis.

Meer info en afspraken: www.as-best.be

Hoe gaat de Asbestverwijderingscampagne van Dubolimburg concreet in zijn werk?

Er is een verschil in de werkwijze afhankelijk van waar het asbesthoudende materiaal zich precies bevindt.

ASBEST IN DAK OF GEVEL

Stap 1: Asbestdeskundige

De asbestdeskundige komt, als dat nog niet eerder gebeurde, ter plaatse. Hij neemt indien nodig een staal en laat een labotest uitvoeren. Je krijgt een rapport met de uit te voeren werken en een meetstaat. Dat kan je gebruiken om offertes op te vragen. Het advies van de asbestdeskundige is gratis als je het asbest laat verwijderen en afvoeren door een aannemer uit het collectief van Dubolimburg.

Stap 2: Huisdokterbezoek

Werd er effectief asbest aangetroffen in de dak- of gevelconstructie van je woning? De Huisdokter van Dubolimburg geeft bijkomend advies om het dak correct te kunnen na-isoleren. Je krijgt een rapport met aanbevelingen om je energiefactuur te doen dalen en je wooncomfort te verhogen.
Het advies van de Huisdokter is gratis op voorwaarde dat je het asbest laat verwijderen en afvoeren door een aannemer uit het collectief van Dubolimburg.

Stap 3: Verwijderen van het asbest (door een geselecteerde aannemer)

Dubolimburg selecteerde een aantal aannemers op basis van prijs/kwaliteit en hun ervaring met het veilig en professioneel verwijderen van het asbest. Je kiest uit deze lijst zelf de aannemer die de werken zal uitvoeren. De lijst met de geselecteerde aannemers is terug te vinden op www.as-best.be. Het verwijderen van asbest is altijd betalend.

Stap 4: Afvoeren van het asbest (door een geselecteerde aannemer)

Na het verwijderen van het asbest zal de aannemer het materiaal veilig afvoeren. Dit gebeurt door de aannemer die het asbest in en om je woning heeft verwijderd. Het afvoeren van het asbest is gratis als het gebeurt door een aannemer uit het Dubolmburgcollectief.

ASBEST IN LEIDINGISOLATIE

Stap 1: Asbestdeskundige

De asbestdeskundige komt, als dat nog niet eerder gebeurde, ter plaatse. Hij neemt indien nodig een staal en laat een labotest uitvoeren. Particulieren krijgen een rapport met de uit te voeren werken en een meetstaat. Dat kan worden gebruikt om offertes op te vragen. Het advies van de asbestdeskundige is gratis als men het asbest laat verwijderen en afvoeren door een aannemer uit het collectief van Dubolimburg.

Stap 2: Verwijderen en afvoeren van het asbest (door een geselecteerde aannemer)

Dubolimburg selecteerde een aantal aannemers op basis van prijs/kwaliteit en hun ervaring met het veilig en professioneel verwijderen en afvoeren van het asbest. Particulieren kiezen uit deze lijst zelf de aannemer die de werken zal uitvoeren. De lijst met de geselecteerde aannemers is terug te vinden e op www.as-best.be.
Dankzij de subsidie van Dubolimburg daalt het factuurbedrag:

  • tot 4.000 euro bij een woning
  • tot 8.000 euro bij een appartementsgebouw
Gepubliceerd op vrijdag 6 mei 2022 10.30 u.