Wespen verdelgen: niet altijd een goed idee

De brandweer en ongediertebestrijders hebben jaarlijks de handen vol met het verdelgen van wespennesten. Wespen hebben nochtans een belangrijke functie in de natuur. Een verdelging is daarom niet altijd aangewezen.

Wanneer wespen worden waargenomen, in de omgeving van huis of tuin, of zelfs op openbaar domein of in het bos, wordt er vaak onmiddellijk een verdelger ingeschakeld. Dit is zeker niet altijd nodig!

Bondgenoot

Heb je een grote tuin? Of zit het nest op een plek waar het weinig/niet hindert, zoals in een hoge boom, in een bos of weide? Dan kan je het nest rustig laten zitten.

Waarom, zou je denken? Wespen kunnen toch behoorlijke lastposten zijn? Ja, dat klopt. Maar we mogen niet vergeten dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. In zekere zin zijn wespen zelfs een bondgenoot van de mens.

Heb je in de zomer wel vaker last van muggen? Laat dan wespen zeker zitten! Om de larven in het nest te voeden, vangen de wespen enorm veel insecten. Een nest kan in één week honderdduizenden vliegen en muggen vangen. Ze jagen ook op rupsen in je moestuin, zodat je plantjes niet worden aangevreten.

Voorzorgsmaatregelen

Wespen hoeven dus zeker geen vijanden te zijn. Als we ze beter begrijpen, kunnen we anticiperen op hun gedrag en pijnlijke steken vermijden. Met enkele voorzorgsmaatregelen komen we al heel ver.

Met bepaalde planten of kruiden kan je overlast over het algemeen al vermijden. Je zal merken dat je minder wespen in de directe omgeving hebt. Enkele voorbeelden van planten en kruiden die wespen op afstand kunnen houden:

  • Citroengras
  • Kruidnagel
  • Geranium
  • Rozemarijn
  • Groene munt
  • Lavendel
  • Echte salie
  • Anijsplant
  • Venkel

Weet ook dat wespen actief zijn op bepaalde momenten van de dag. Bij valavond worden wespen minder actief en keren ze terug in het nest.

Wespen hebben suikers nodig. De meeste overlast van wespen ontstaat pas als het nest volgroeid is en het aantal larven in het nest terugloopt. Dat is meestal in de loop van augustus (soms ook al in juli). Dan krijgen de werksters geen zoetstoffen meer terug van de larven en gaan ze op zoek naar andere bronnen van zoetstoffen. Onze ijsjes en dranken zijn een welkome bron voor de wespen.

Onnodig gebruik van vergif 

Bij een verdelging wordt gifpoeder in het nest ingebracht. In veel gevallen is een nest niet zichtbaar, maar zie je enkel de openingen waarlangs wespen in- en uitvliegen. Vaak zie je wespen vliegen in een spouwmuur, of via de dakrand of kroonlijst, of in openingen in de grond … In die gevallen kan het nest niet rechtstreeks worden bereikt. Poeder belandt zo wel vaker op de grond, in de natuur, … En dat willen we zoveel mogelijk vermijden. Het is uit den boze om onnodig gif te spuiten in de natuur.

Omdat het wespenpoeder een lage toxiciteit heeft voor de mens en andere warmbloedige dieren, wordt het doorgaans als een veilig product omschreven. Maar voor de bijen, vissen in de vijver, bodeminsecten … is het product eveneens giftig! Als het poeder in de vrije natuur en in het grondwater terecht komt, dan kan het enorme schade aanrichten aan het ecosysteem, met verregaande gevolgen op termijn.

Wanneer wel verdelgen?

  • Komen er veel wespen binnen in huis, bijvoorbeeld via een opening in de muren of via het dak? Of is er een nest in huis? Dan moet je zeker laten verdelgen.
  • Is iemand van je gezin allergisch voor wespengif? Dan is het aangewezen om het nest te laten verwijderen.
  • Heb je een kleine tuin of zit het nest in een omgeving waar je vaak vertoeft? Dan kan het een goed idee zijn om het nest te laten verwijderen.
  • Kortom, ga enkel over te verdelgen wanneer wespen op gevaarlijke of hinderlijke plaatsen zitten!

Zorg ervoor dat je zeker weet dat het een wespennest is en geen bijen- of hommelnest. Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten en worden niet verdelgd. Hun nesten worden daarom door een imker verwijderd.

Een verdelging aanvragen kan via de brandweer (www.brandweernoordlimburg.be) of een lokale ongediertebestrijder.

Gepubliceerd op maandag 10 mei 2021 11.15 u.